Daniel Wanjiru a Fekru Feyisa na trati půlmaratonu v Karlových Varech.

Daniel Wanjiru a Fekru Feyisa na trati půlmaratonu v Karlových Varech.

Půlmaraton ve Varech rozhodoval dlouhý finiš. Nejrychlejší byl Wanjiru

  • 0
Karlovarský půlmaraton má za sebou svou premiéru. Letošní třetí podnik běžecké ligy RunCzech ovládli běžci z Afriky - Daniel Wanjiru z Keni a Mame Feyisaová z Etiopie.

Nejlepším z českých závodníků byl kroměřížský Ondřej Fejfar. Proti silným konkurentům si doběhl pro šesté místo. "Pokusím se běžet na hranici osobního maxima, což je nějakých 1:07," plánoval před startem závodu. Cílem proběhl v čase 1:08:02.

Zklamaný však být nemohl. Jen čtyři sekundy ho dělily od osobního rekordu. Závod se pro Fejfara vyvíjel ještě lépe, jenže většinu trati musel táhnout sám a s nikým si nepomohl. "Chtěl jsem vyrazit pomaleji a držet se nějaké skupinky.

Ale celé jsem to běžel sám. Poslední čtyři kilometry jsem sotva pletl nohama. Přitahoval mě jen ten cíl," usmíval se vyčerpaný v cíli. O první místo si to v centru Karlových Varech rozdali Wanjiru a Fekru Feyisa z Etiopie.

Závěrečných 200 metrů rozhodlo o prvenství zkušenějšího Wanjirua, který byl hlavním favoritem závodu. "Ve finiši jsem si věřil, i když byl hodně dlouhý," citovaly ho webové stránky 1/2 Maratonu. Druhý v cíli, Feyisa, byl zklamaný. Možná ho dlouhá cílová rovinka překvapila. "Být kratší, porazil bych ho," kasal se.

Na podobně dlouhé tratě není Etiopan zvyklý, většinou běhá krosy nebo desítky. "Nevěděl jsem, co se mnou dlouhá trať udělá," přiznává. Také třetí příčku určil až závěrečný sprint, uzmul ji pro sebe Maročan Abdelmajid El Hissouf. Za nejlepším zaostal dvě a půl minuty.

Mezi ženami kralovala Feyisaová, sestra druhého nejlepšího závodníka karlovarského půlmaratonu. Teprve šestnáctiletá běžkyně běžela 1/2 maraton poprvé a hned vítězně. "Jsem velmi šťastná, moc se mi tady líbilo. Město i závod," hodnotila pro server běžecké ligy RunCzech.

Nejlepší z českých závodnic byla sokolovská olympionička Ivana Sekyrová. "Neběželo se mi nejhůř a přes zatáčky i kopečky to nebyla špatná trať. Dalo se běžet tempo."

Dramatická bitva o prvenství mezi domácími ženami s Kamínkovou byla předem dohodnutá. "Domluvily jsme se s Petrou, že uděláme souboj pro lidi a docela se nám to povedlo," usmívala se. Sekyrová ještě předtím získala titul mistryně Evropy v běhu na deset kilometrů. Poradila si také s výrazně delší tratí.

Karlovarského 1/2 Maratonu se zúčastnil také hokejový brankář Lukáš Mensator. K překonání těžké trasy potřeboval 1:48:18. Zhruba o třináct minut před ním doběhl do cíle primátor města Petr Kulhánek.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž