ZA VÍTĚZSTVÍM. Zuzana Hejnová vyhrála závod na 400 m překážek na Diamantové lize v Monaku. | foto: AP

Prolomeno. Pocit vítězství mi už chyběl, přiznává překážkářka Hejnová

  • 4
Zase se směje. Ani komplikovaný návrat z Monaka do Prahy jí dobrou náladu nezkazil, překážkářka Zuzana Hejnová znovu září spokojeností. "Umím běžet rychle!" potvrdila si pátečním vítězstvím na mítinku Diamantové ligy. Chmury, které ji trápily poté, co na evropském šampionátu v Helsinkách zůstala bez medaile, jsou pryč.

Před třemi týdny byla ve finské metropoli zlomená. Přemýšlela nad změnami. Ale žádnou velkou neudělala, pouze si dopřála pět dnů bez atletiky. Po finálovém závodě v Helsinkách, kde doběhla čtvrtá, se pořádně vybrečela. "Přítel to prožil se mnou. Hodně mi to pomohlo," přiznává.

Pak si odpočinula na chatě, navštívila rodiče v Liberci, jezdila na kole. "O atletice jsem vůbec nevěděla. Ale po těch pár dnech už jsem se na trénink těšila."

Přemýšlela dokonce o dvou předolympijských startech, nakonec zůstalo u Monaka. Do bloků zaklekla klidná. "Po Helsinkách jsem na psychice hodně zapracovala. Pomáhá spousta věcí. Ale neprozradím," tvrdí. 

Trať 400 m překážek zvládla ze všech nejrychleji, za ní zůstala mistryně světa Lashinda Demusová i olympijská šampionka z Pekingu Melaine Walkerová. Vicemistryně Evropy a její kolegyně ze skupiny Rychlý holky Denisa Rosolová skončila čtvrtá.

Cenné skalpy přidaly pětadvacetileté čtvrtkařce na sebevědomí. "Soupeřky mě berou jako někoho, kdo je může porazit a dávají si pozor. Je příjemné nebýt braný jako outsider," netají. Ještě víc ji potěšily gratulace od Američanky i Jamajčanky. "Ony jsou z těch normálních. Ne jako některé, co člověku ani nepodají ruku."

Trenérka Martina Blažková ji pochválila. "Je ráda, že jsem to prolomila," prozradila část rozhovoru pětadvacetiletá atletka.

V Monaku si Zuzana Hejnová chtěla spravit chuť po nepovedeném evropském šampionátu. Povedlo se. "Ideální běh to nebyl, jsou tam rezervy," komentovala svůj nejlepší letošní výkon 54,12 s. "Ale pocit vítězství už mi chyběl. Už jsem ho dlouho nezažila..."

K úternímu odletu na olympijské hry do Londýna vyrazí ambiciózní překážkářka s úsměvem. "Snažím se být pozitivní," zdůrazňuje. Trénink si chce zpestřit fanděním českým basketbalistkám nebo procházkami po historických památkách. "Vždyť já byla dosud v Londýně jen na letišti," uvědomuje si. 

Tlak olympijského závodu zkusí od sebe odehnat. Stejně jako vzpomínky na Helsinky. "Nevadí mi bavit se o tom šampionátu, akorát se raději dívám dopředu," vypráví. Věří, že fyzicky je na olympijský start připravena dobře. A psychicky se prý v posledních týdnech naučila nejdůležitějšímu: pozitivnímu přístupu. "Není to otázka života a smrti. Jen sport. Ale já se teď utvrdila, že jsem jej nezapomněla. Můžu běžet rychle," varuje soupeřky Zuzana Hejnová.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž