Překážkář Petr Svoboda (v bílém) na halovém MS v Dauhá

Překážkář Petr Svoboda (v bílém) na halovém MS v Dauhá | foto: AP

Překážkář Svoboda prohrál sázku, navíc i závod s přítelkyní-tyčkařkou

  • 0
Z halového mistrovství světa se vrátil jako pátý nejlepší překážkář planety, ale na domácí trati v hale ve Stromovce prohrál šedesátimetrový běžecký závod i se svou přítelkyní tyčkařkou Jiřinou Ptáčníkovou. Petr Svoboda skončil až třetí v exhibiční akci, jejíž vítěz zaplatí poraženému víkendový pobyt na zámku v Liblici.

Nereálné? Zřejmě ano. Svoboda totiž závodil při akci, při níž oba jeho soupeři měli úplně jiné podmínky.

Zatímco pátý překážkář ze šampionátu v Dauhá absolvoval šedesátimetrovou rovinku právě nad překážkami, jeho přítelkyně, tyčkařka Jiřina Ptáčníková i kamarád Libor Škoda (bývalý atlet) běželi hladký sprint.

"Trochu jsem je podcenil," usmíval se Svoboda na improvizované tiskové konferenci po závodu.

Nestačil totiž ani na Škodu, ani na přítelkyni Ptáčníkovou, která závod vyhrála časem 7,46 sekundy.

Český rekordman se ale s porážkou nesmířil a oba soupeře vyzval k okamžité odvetě. Napodruhé už těsně zvítězil. "Na třetí překážce jsem si říkal, že už mě nemůžou doběhnout, ale nakonec to bylo zase jen o chlup."

Své vítězství pak zdůvodnil změnou závodního rytmu. "Já jsem zvyklý na rozběhy a finále," vysvětloval.

Ale když se mu dostalo odpovědi, že z rozběhů postupují jen dva, Svoboda otočil. "Příště budu muset vymyslet jinou sázku." Přestože to měl se Škodou nerozhodně, zřejmě se placení víkendového pobytu na zámku v Liblicích nevyhne. "Nevím, co to stojí. Snad nebudu muset vynechat splátku hypotéky," smál se.

Radost však běžecká forma udělala Ptáčníkové. "Trošku jsem pracovala na rychlosti, jsem na tom lépe než loni," pochvalovala si rovněž pátá tyčkařka z Dauhá. "Nečekala jsem, že můžu běžet na stejné úrovni, jako Petr překážky," pochválila se.

Svého partnera si však doma dobírat nebude, žádný "trest" Svobodu nečeká. "U nás je to v pohodě. V domácích pracích se střídáme. Stejně jako při vaření. Vaří ten, kdo je zrovna doma," dodala tyčkařka v dobré náladě.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž