Patnáctý pražský maraton

Patnáctý pražský maraton | foto: ČTK

Praha poběží o rekordy. Běžce na to máme, troufá si maraton

  • 1
Pokaždé slíbí hezké počasí a ono jim vyjde. Vždycky lákají na kvalitu, letošní ocenění Zlatou známkou IAAF je snad důkazem jejich slov. Pořadatelé 17. pražského maratonu také každoročně vyhlížejí traťové rekordy. A startovní listina toho letošního nabitá špičkovými vytrvalci by jejich přání mohla naplnit.

"Nemůžu to zaručit, nemůžu to slíbit," říkala Lydia Cheromeiová, keňská rekordmanka nedávného půlmaratonu v Praze. "Ale chtěla bych se o to pokusit."

V neděli v devět hodin ráno vyběhne stejně jako 8 500 dalších maratonců od orloje na 42 kilometrů namotaných po městě, osmkrát přeběhne po mostech (i tom nejslavnějším Karlově) nad Vltavou.

A pokud dorazí zpět na Staroměstské náměstí v čase lepším než 2:25,20 hodiny, který ve Volkswagen Maratonu Praha platí od loňska a patří Heleně Kiropové, dostane 10 tisíc eur k těm 15 tisícům za triumf v závodě.

Boty pro Keňu

Charitativní maratonskou akci připravili zástupci běžeckého serveru a časopisu behej.com. Přineste použité (ale čisté) bežecké boty na předmaratonské Expo na Výstaviště a uděláte dobrý skutek! "Chceme splnit sen mladých běžců v Keni, kteří si nákup bot nemohou dovolit," zní motto akce. Ta potrvá do sobotního večera 7. května.

"Mám dobrý tým," prozradila Cheromeiová. "Chtěla bych běžet pod 2:20."

I mužský rekord by měl letos slavit první narozeniny. Pokud se ovšem někdo ze silného pole atletů tmavé pleti nerozhodne po pražské dlažbě běžet rychleji, než to dokázal Keňan Eliud Kiptanui.

Ve startovním poli bude deset mužů s osobním maximem pod dvě hodiny a devět minut.

Mezi favority tu patří Etiopan Yemane Tsegay, loni druhý. "Měl jsem problémy s botami," vzpomněl na svoje druhé místo v minulém ročníku. "Letos to bude lepší."

Jeho metou kromě první pozice ve finiši může být i hranice 2:05,39. Za obojí by tak získal stejné finanční prémie jako nejrychlejší a zároveň rekordní žena.

"Rekord hned v maratonském debutu?" dumal další z keňské výpravy Samuel Kosgei. "V prvním maratonském závodě asi ne. Myslím, že mám na čas kolem 2:07." Přitom před rokem v Berlíně vytvořil světové maximum na trati 25 kilometrů.

Na trať s elitními běžci vyrazí další tisícovky atletů z 90 zemí, nejsilnější skupinou budou Francouzi, Italové a Němci.

"Stále máme asi dvě stě čísel k dispozici," lákal marketingový ředitel závodu Jiří Nečásek.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: Maraton