Oštěpař Gatsioudis si troufá na Železného

Atény - Zisk zlaté medaile na mistrovství světa v Edmontonu je hlavním cílem sezony pro řeckého oštěpaře Konstantinose Gatsioudise, který minulou sobotu na Poháru mistrů evropských zemí v Madridu hodil nejlepší letošní výkon 91,27 metru. Navíc chce uspět ve Zlaté lize, kam byl hod oštěpem zařazen. "Prvořadý je samozřejmě světový šampionát a také bych si rád odnesl část z miliónové prémie ve Zlaté lize," řekl Gatsioudis. K zisku podílu z padesátikilogramového zlatého pokladu je potřeba uspět nejméně na pěti mítincích ze sedmi.

Dlouhým hodem v Madridu řecký oštěpař překvapil sám sebe. "Čekal jsem, že hodím daleko, ale ne tak brzy. Stále se potýkám s problémy v technice a oštěp nelétá tak, jak by měl," postěžoval si držitel řeckého rekordu, který má hodnotu 91,69 metru. "Až se těch nedostatků zbavím, budu schopen hodit ještě dál," věří jeden z velkých soupeřů světového rekordmana Jana Železného.

Ačkoli v posledních sezónách házel Gatsioudis daleko, na velkých světových akcích nikdy nezvítězil. Ze světových šampionátů má bronz (1997) a stříbro (1999), na olympijských hrách v Atlantě skončil desátý a loni ze Sydney odlétal zklamán šestým místem.

Jeho trenér Antonis Papadimitrou věří, že na srpnovém šampionátu v Edmontonu Gatsioudis konečně vystoupí na vrchol. "Doufám, že zlepší řecký rekord a získá titul," uvedl kouč. "Kostas tvrdě pracuje na odstraňování nedostatků a výsledky jsou vidět. Teď může odpočívat a soustředit se na další velký hod. Jsem si jistý, že bude zářit. Jen doufám, že to bude v pravý čas," dodal Papadimitrou.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž