Nymburk uvítá zástupce evropských federací

Praha - Sportovní středisko Nymburk bude od pátku do neděle dějištěm semináře generálních sekretářů členských zemí Evropské atletické asociace (EAA), jehož tématem je "Úspěch atletiky v měnící se společnosti". Setkání zástupců vedení jednotlivých federací se uskuteční teprve počtvrté v historii a podle předsedy Českého atletického svazu Karla Pilného, který je zároveň pokladníkem EAA, slouží jeho účastníkům především k výměně informací a vzájemnému poznání.

"Od prvního setkání generálních sekretářů v roce 1992 ve Frankfurtu se to ukázalo jako rozumné. Od roku 1997 se scházíme každé dva roky," řekl Pilný s tím, že tři předchozí semináře byly narozdíl od nymburského setkání spíše úřednického rázu.

"V Nymburce to bude opravdový seminář. Pozvali jsme si osobnosti, které mnohdy ani nejsou vyloženě spjaty s atletikou, ale z pohledu své profese nám přece jenom mají co říct." V Nymburce proto s přednáškami vystoupí univerzitní profesoři Wolf-Dietrich Brettschneider z Německa, Gunnar Breivik z Norska, švédský ekonom Magnus Söderlund, poslankyně bundestagu za SPD a místopředsedkyně Německého atletického svazu Dagmar Freitagová, bývalý špičkový atlet a člen televizní komise IAAF Adrian Metcalfe z Francie či generální manažer hlavního partnera evropské asociace SPAR Gordon Campbell z Nizozemska.

Semináře se vedle představitelů hostitelské federace zúčastní na padesát funkcionářů z jednotlivých členských svazů včetně členů Rady EAA. Na poslední chvíli se však omluvil nejvyšší představitel evropské atletiky a předseda EAA Hansjörg Wirz.

Osmapadesátiletý Švýcar byl v tomto týdnu hospitalizován a čeká jej operace. "Podle lékařů i jeho samotného by měl být v pořádku, ale přece jen se jedná o operaci srdce," neskrýval znepokojení šéf českých atletů. V Nymburku se úvodního slova místo indisponovaného předsedy ujme generální sekretář EAA Till Lufft z Německa.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž