Německý čtvrtkař Schultz se bojí o prémie

Edmonton - Jeden z objevů atletického mistrovství světa v Edmontonu, Němec Ingo Schultz, se obává, zda dostane prémii 30 000 dolarů za své senzační druhé místo v běhu na 400 metrů. Nárok na finanční odměnu totiž mají podle pravidel Mezinárodní atletické federace (IAAF) pouze sportovci, kteří se v průběhu sezony podrobili alespoň dvěma dopingovým kontrolám. Schultz, který ještě nedávno patřil do reprezentačního béčka, však tuto podmínku nesplňuje.

Dopingoví komisaři se zaměřují na kontrolování nejlepších padesáti atletů v každé disciplíně, takže šestadvacetiletý běžec jejich pozornosti unikal. "Atleti přece nemají možnost ovlivnit to, jak často budou v tréninku testováni," argumentoval v Schulztův prospěch předseda německého svazu Clemens Prokop.

Podle jeho předchůdce a nynějšího místopředsedy IAAF Helmuta Digela záleží na rozhodnutí zástupců mezinárodní federace. Dvoumetrový Schultz v Edmontonu poprvé v kariéře pokořil hranici 45 sekund a časem 44,66 sekundy v semifinále se zařadil v německých tabulkách na třetí místo za evropského rekordmana Thomase Schönlebeho (44,33) a Erwina Skamrahla (44,50). Ve finále podlehl jen Avardu Moncurovi z Baham.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž