NAD LAŤKOU. Belgická výškařka Tia Hellebautová při svém druhém návratu na

NAD LAŤKOU. Belgická výškařka Tia Hellebautová při svém druhém návratu na mítinku v Antverpách. | foto: Profimedia.cz

Nad laťkou září matky, olympijská vítězka předvedla povedený návrat

  • 0
I po dvou dětech je štíhlá jako proutek a obtáčí se kolem laťky v nečekaných výšinách. Belgická výškařka Tia Hellebautová prožila úspěšný návrat po druhé mateřské přestávce, na specializovaném mítinku v Antverpách zdolala olympijská vítězka z Pekingu 195 centimetrů a prohrála jen s mistryní světa Annou Čičerovovou, která vyrovnala svůj nejlepší výkon roku.

Hellebautová se v domácím prostředí ještě třikrát pokoušela o 198 cm, marně. Splnila však limit pro účast na olympijských hrách v Londýně, což byla její hlavní motivace. "Teď už se můžu jenom zlepšovat. Je přece jasné, že jsem ještě nemohla předvést svůj vrchol," pochvalovala si třiatřicetiletá brýlatá atletka.

Příběh návratů Hellebautové

Poprvé ukončila kariéru po OH v Pekingu a v červnu 2009 se jí narodila dcera Lotte. Po vzoru své krajanky, tenistky Kim Clijstersové, se však ke sportu vrátila a na mistrovství Evropy v Barceloně 2010 skončila výkonem 197 centimetrů pátá. Jenže vzápětí oznámila, že je znovu těhotná a loni v únoru přišla světa druhá dcera Saartje.

Nezdolná Hellebautová však už po čtyřech měsících veřejně promluvila o svém londýnském olympijském snu. První ostrá zkouška jí vyšla a další inspiraci může hledat třeba u své sobotní přemožitelky Čičerovové, která je matkou roční dcery Niky. A loni prožila životní sezonu, když vyhrála světový šampionát v Tegu a vylepšila si svůj osobní rekord na 207 centimetrů.

V Antverpách Ruska podruhé v sezoně pokořila dvoumetrovou hranici a i dál má velké plány: kromě úspěchů na velkých akcích nevylučuje ani útok na světový rekord.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž