Oštěpařka Barbora Špotáková

Oštěpařka Barbora Špotáková - Soustředění oštěpařky Barbory Špotákové během Memoriálu Josefa Odložila. | foto: Lukáš Bíba, MF DNES

Na rekord ještě asi nebyl čas, míní Špotáková

Fantastickým hodem na hranici přibližně jedenasedmdesáti metrů se prezentovala na MČR atletů v Táboře oštěpařka Barbora Špotáková. Drobný přešlap však její rekordní radost ihned pokazil.

Co jste si říkala po tom prvním hodu, který letěl pekelně daleko, možná k jedenasedmdesáti metrům. Jak jste se v té chvíli cítila?
Já jsem si před závodem říkala, že jsou nejlepší podmínky hodit daleko. Předtím padly české rekordy a to mohlo být znamení. Většinou na takových závodech když se daří někomu, daří se více lidem. Pro mě je to nevyužitá příležitost. Foukal můj vítr, zezadu a doleva. Já většinou přetahuju oštěp doleva a ten vítr do toho bodu mířil. Je to škoda a musím přiznat, že jsem naštvaná.

Co se při tom hodu vlastně stalo?
Byl to klasický přešlap. Já normálně nepřešlapuju, bylo to maximálně deset centimetrů. Hrozný pocit.

. Naštvaná oštěpařka očima přítele Lukáše

"Bára se umí naštvat hlavně při sportu, když se jí něco nedaří. Občas vybouchne i doma, ale to není moc často. Na dnešek zapomene rychle. Ona byla docela unavená a když jí to tam takhle spadlo, tak si myslím, že to hodí brzo znovu."

Nedalo se před tou čárou zastavit?
Nedalo, opravdu ne. Nevím, ale asi to ještě nemělo padnout.

Čím to, že potom ta série už tak skvostně nevypadala?
To bylo tím, že člověk pak už moc chce. Navíc v tomhle období se už projevuje únava. Ale zas tak moc se neděje. Je to dobrá zkušenost a pocit, že mohu opravdu hodit daleko.

Během závodu i nyní si držíte loket. Znamená to, že není v pořádku a v něčem vás limitoval?
Loket mě bolel už před závodem. S bolestí lokte se setkává každý oštěpař, to se většinou rozháže. Ono to nebolí při těch dobrých hodech, ale při těch špatných. Při té sedmdesátce nebolel vůbec. Ale nic hrozného to není.

Přiznala jste naštvání. Jak dlouho vás bude opouštět a co vás nyní čeká dál?
Já se umím vztekat, to jo. Naštvaná jsem každou chvíli, to se spíš zeptejte Lukáše. Ze mě to prostě musí ven a občas něčím hodím nebo do něčeho kopnu, to občas dělám. Dalších závodů se trošku bojím. Třináctého července mě čekají Atény, kde do toho budu muset zase praštit. Snad se do té doby dám do kupy. Pak už budu trénovat a na to se opravdu těším. Pojedu na trénink do Bedřichova, kde budu běhat v lese, kopce a tak. Tam to určitě ze mě spadne a naberu tam další energii. Do srpna jí bude habaděj.

. MČR atletů v Táboře

Národní šampionát atletů pokračuje dnes druhým dnem. Rozpis soutěží naleznete ZDE.


Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon