VÁŽNĚ SE TO STALO? Karsten Warholm nevěří, že se právě stal mistrem světa na...

VÁŽNĚ SE TO STALO? Karsten Warholm nevěří, že se právě stal mistrem světa na 400 metrů s překážkami. | foto: AP

6. DEN MS: Překvapiví mistři světa i šťastné Van Niekerkovy dvě setiny

  • 121
Šestý den atletického mistrovství světa vstoupila do soutěží jen jediná česká zástupkyně. Lucie Sekanová skončila na trati 3 000 metrů s překážkami sedmatřicátá. Překvapivá zlata slaví na hladké čtvrtce Američanka Phyllis Francisová a na čtyřstovce s překážkami Karsten Warholm z Norska. Oba největší favorité mužské dvoustovky - Wayde van Niekerk i Isaac Makwala postoupili do čtvrtečního finále.

Vedle sebe měl favorita z největších - dvojnásobného mistra světa a olympijského šampiona z Ria Kerrona Clementa.

Ale Karsten Warholm, teprve jedenadvacetiletý norský benjamínek, se velkého jména nezalekl.

Do finálového závodu na 400 metrů s překážkami vyrazil na Olympijském stadionu v Londýně bez respektu jako raketa. Od úvodních metrů všem svým konkurentům utíkal a i do závěrečné stovky vbíhal s lehkým náskokem na prvním místě.

VÁŽNĚ SE TO STALO? Karsten Warholm nevěří, že se právě stal mistrem světa na 400 metrů s překážkami.

A ten už si udržel.

Norský překážkář tak slaví svou první medaili na vrcholné atletické akci.

Pro stříbro si za ním doběhl Yasmani Copello z Turecka a až bronz zbyl na největšího favorita Kerrona Clementa ze Spojených států amerických.

Jen o pár minut později nastoupily k finálovému běhu na 400 metrů nejrychlejší ženy.

A měl to být původně souboj obhájkyně titulu nestárnoucí Allyson Felixové s olympijskou šampionkou z Ria Shaunae Millerovou-Uibiovou.

A vlastně i dlouho byl...

Ještě na posledních padesáti metrech měla Millerová pětimetrový náskok právě na Felixovou když pak oběma favoritkám došel dech.

Phyllis Francisová právě probíhá cílem hladké čtvrtky na prvním místě a stává se mistryní světa.

Millerová se v závěrečných metrech skoro zastavila a propadla se dokonce na čtvrtou příčku. Felixová alespoň udržela třetí místo. Překvapivou mistryní světa se ale stala Phyllis Francisová, která si časem 49,92 sekundy zároveň vytvořila nový osobní rekord. Stříbrnou medaili získala Salwa Eid Naserová z Bahrajnu.

O medaile se ve středu bojovalo také v koulařském sektoru, kde nejdál svou kouli vrhla Číňanka Li Ťao Kung, která v páté sérii poslala náčiní do vzdálenosti 19,94 metrů. Ke dvěma bronzům a jednomu stříbru tak přidala i nejcennější medaili.

Stříbro si zajistila maďarská koulařka Anita Martonová a až na třetím místě skončila největší favoritka, olympijská šampionka z Ria Michelle Carterová.

Sekanové se nevedlo

Lucie Sekanová, osmadvacetiletá rodačka z Prachatic, se na světovém šampionátu představila podruhé v kariéře.

Premiéru si odbyla před dvěma lety v Pekingu, kdy skončila na nejdelší trati s překážkami sedmadvacátá. V Londýně si chtěla maximum ze světových šampionátů vylepšit.

ON-LINE

Večerní program šestého dne jsme sledovali podrobně

„Nejlépe tak, když zaběhnu i český rekord,“ doufala před startem.

Do britské metropole přitom málem vůbec nejela. Nesplnila totiž přísný A limit pro start na světovém šampionátu a pozvána byla až dodatečně mezinárodní atletickou federací IAAF. I proto by postup do finále byl velkým překvapením.

Svěřenkyně trenéra Róberta Štefka se představila hned v prvním rozběhu ze tří. Před startem ještě zamávala do kamery, byla skvěle naladěná.

Od prvních metrů se ale pohybovala na posledních místech a už v polovině závodu odpadla spolu se Švédkou Fougbergovou z hlavní skupiny.

Za vytrvalého deště tak Češka bojovala spíš s časem než se soupeřkami. A byl to tentokrát boj neúspěšný. Do cíle Sekanová doběhla v čase 10:09,67 a od svého osobního rekordu zůstala téměř na půlminuty vzdálena. Na mistrovství světa obsadila sedmatřicátou příčku.

„Neměla jsem svůj den, byla zima, třásly se mi ruce i nohy a kvůli pomalejšímu tempu na začátku se mi i špatně skákalo,“ zhodnotila svou účast na šampionátu žena, které loni utekl limit na olympijské hry v Riu o pouhých 0,08 sekundy.

Nejrychlejší čas v rozběhu zaznamenala keňská steeplařka Beatrice Chepkoechová, která tři kilometry zvládla za 9:19,03 minuty. Hned za ní v poklidu doběhla olympijská vítězka Ruth Jebetová z Bahrajnu. Z favoritek nepostoupila jen Sofia Assefaová z Etiopie, která před pěti lety slavila olympijské stříbro.

Hustý déšť dělal problém i dálkařkám. Kvalifikační limit 670 centimetrů žádná žena neskočila. Nejblíže - na čtyři centimetry - se mu přiblížila Darja Klišinová startující pod neutrální vlajkou. Na postup do dvanáctičlenného finále nakonec stačilo skočit jen 646 centimetrů.

Svůj předposlední závod na velké sportovní akci absolvoval domácí miláček Mo Farah. Ten se bláznivému londýnskému publiku představil v úvodním rozběhu na 5 000 metrů a s přehledem si pohlídal druhou postupovou příčku.

Van Niekerk těsně postoupil

Pouhý den poté, co Wayde van Niekerk na čtyřstovce obhájil svůj titul mistra světa, postoupil olympijský šampion a světový rekordman do finále i na poloviční trati.

A byl to postup hodně těsný.

Nejprve pětadvacetiletý Jihoafričan s přehledem zvládl rozběh, ze kterého postoupil se čtvrtým nejrychlejším časem.

Semifinále už bylo o dost těsnější.

Wayde van Niekerk po doběhu semifinále dvoustovky na mistrovství světa v...

V šesté dráze se mu nepovedlo ideálně odstartovat a do závěrečné stovky vbíhal na třetím místě. To nakonec o dvě setiny udržel až do cíle před dotírajícím Christophem Lemaitrem.

A byly to právě tyto dvě setiny, které Van Niekerka poslaly do čtvrtečního finále.

Na dvoustovce se ve středu večer odehrál i jeden netradiční příběh.

PROGRAM A VÝSLEDKY

Disciplíny 6. dne podrobně

V 19.40 se na Olympijském stadionu v Londýně k rozběhu postavil ještě jeden muž - botswanský sprinter Isaac Makwala, který uspěl s protesty a mohl tak sám proti času bojovat o postup do večerního semifinále.

A svůj úkol zvládl.

Časem 20,20 sekundy s přehledem postoupil a o dvě hodiny později středeční plán dokonal.

V úvodním semifinále si poradil i s nevýhodnou první drahou, potvrdil, proč je největším favoritem této disciplíny a s přehledem si pohlídal druhé postupové místo.

Jeho souboj s vítězem čtvrtky Van Niekerkem tak bude jedním z vrcholů čtvrtečního programu.

Mistrovství světa v atletice

Londýn

Finále:

Muži:
400 m př.:
1. Warholm (Nor.) 48,35, 2. Copello (Tur.) 48,49, 3. Clement (USA) 48,52, 4. Mowatt (Jam.) 48,99, 5. Holmes (USA) 49,00, 6. J. Santos (Dom. rep.) 49,04, 7. Samba (Kat.) 49,74, 8. Hussein (Švýc.) 50,07.

Ženy:
400 m: 1. Francisová (USA) 49,92, 2. Násirová (Bahr.) 50,06, 3. Felixová (USA) 50,08, 4. Millerová-Uibová (Bah.) 50,49, 5. Jacksonová 50,76, 6. McPhersonová (obě Jam.) 50,86, 7. Mupopová (Zamb.) 51,15, 8. Williamsová-Millsová (Jam.) 51,48.
Koule: 1. Kung Li-ťiao (Čína) 19,94, 2. Mártonová (Maď.) 19,49, 3. Carterová (USA) 19,14, 4. Thomasová-Doddová (Jam.) 18,91, 5. Kao Jang (Čína) 18,25, 6. Crewová (Kan.) 18,21, 7. Leancjuková (Běl.) 18,12, 8. Lópezová (Kuba) 18,03.

Kvalifikace:

Muži:
200 m - semifinále:
1. Young (USA) 20,12.
5000 m - rozběhy: 1. Barega (Et.) 13:21,50.
Kladivo: 1. Nowicki (Pol.) 76,85.

Ženy:
3000 m př. - rozběhy:
1. Chepkoechová (Keňa) 9:19,03, ...37. Sekanová (ČR) 10:09,67 - nepostoupila.
Dálka: 1. Klišinová (Rus.) 666.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž