Marockého rekordmana láká double

Paříž - Jen jednou v kariéře běžel Hicham El Guerrouj seniorský závod na pět kilometrů. Přesto si marocký atlet věří, rád by na světovém šampionátu v Paříži získal double. Zlato očekává především ze závodu na 1500 metrů. "Závod na 1500 metrů je jako moje dítě, pětka je krok do neznáma," říká světový rekordman. Podobný kousek, jaký teď plánuje El Guerrouj, realizovala zatím jen finská legenda Paavo Nurmi na olympiádě v roce 1924. Právě v Paříži.

"Horší bude pětka, rozběh je den po finále patnáctistovky," přemítal El Guerrouj, který vstoupí do mistrovství hned v sobotu. "Ale i tak se už nemůžu dočkat."

Na pětikilometrové trati drží letos druhý nejlepší čas. Rychleji běžel pouze jeho přemožitel z Ostravy Keňan Stephen Cherono, jenž se v Paříži coby čerstvý reprezentant Kataru hodlá soustředit na steeplechase.

Další vážnou uchazečkou o dvě zlaté medaile je americká sprinterka Kelli Whiteová, která patří při neúčasti krajanky Marion Jonesové spolu s Chandrou Sturrupovou z Baham k hlavním favoritkám nejkratšího sprintu.

Navíc by ráda uspěla i na dvoustovce. Pokud by oba závody vyhrála, napodobila by dosud poslední sprinterský double Němky Katrin Krabbeové z roku 1991. 

"Počítám s medailí a nestarám se, jaká bude," tvrdila Whiteová. Po loňském zranění tvrdě pracovala na návratu. "Stálo mě to hodně dřiny, proto chci medaili. Na stovce je to otevřené, nic se nedá předpovědět," prohlásila Američanka, která si letos
zaběhla osobní rekord 10,93 sekundy.

Sturrupová byla v sezoně o čtyři setiny rychlejší, ale Whiteová ji nedávno porazila v Berlíně a připravila ji tak o šanci získat podíl z milionového jackpotu Zlaté ligy.

"Půjdu krok za krokem, nemohu myslet na dvoustovku, když mě bude čekat sto metrů. Bude to dlouhý týden, po kterém budu hodně unavená," očekává Whiteová.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž