Momentka z londýnského maratonu.

Momentka z londýnského maratonu. | foto: Reuters

Maraton pro elitu v Londýně je potvrzen, bude mít hvězdné obsazení

  • 2
Pořadatelé maratonu v Londýně potvrdili, že říjnový závod bude jen pro elitu. Slíbili ale hvězdné obsazení. Měl by se uskutečnit plánovaný duel nejlepších maratonců historie Eliuda Kipchogeho a Kenenisy Bekeleho. Hlavní ženskou hvězdou by měla být světová rekordmanka Brigid Kosgeiová z Keni.

Poběží se na několika okruzích v St. James’s Parku, které budou izolované od okolí podobně jako okruhy při formuli jedna. Diváci nebudou mít k trati přístup, ale veřejnoprávní BBC přislíbila na 4. října osmihodinový program s přímým přenosem závodu. Při něm budou moci vytrvalci plnit olympijské limity, protože Světová atletika nedávno umožnila plnit kritéria v silničních disciplínách už od září.

Uspořádat maraton v plném rozsahu i pro zhruba 40.000 rekreačních běžců a tři čtvrtě milionu fanoušků v ulicích se kvůli pandemii koronaviru ukázalo jako nereálné. U okleštěného pole elitních závodníků je to jednodušší. „Jsme schopni zaručit bezpečné prostředí, protože všichni startující i jejich týmy projdou před závodem několika koly testování na covid-19 a nebudou tam žádní diváci,“ uvedli organizátoři na webu.

Přihlášené běžce vyzvali, aby si 4. října zaběhli nebo ušli maraton kdekoliv na světě s respektováním aktuálních opatření, která se týkají například dodržování bezpečných odstupů. Pak dostanou účastnickou medaili i tričko pro běžce, kteří dokončili 40. ročník Londýnského maratonu.

Koronavirová krize už ovlivnila i příští ročník maratonu v britské metropoli. Jeho termín organizátoři posunuli z tradičního dubna na 3. října, aby zvýšili šanci na konání závodu pro veřejnost.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž