Jan Kreisinger - ilustrační foto

Jan Kreisinger - ilustrační foto | foto: Michal Sváček, MAFRA

Kreisinger po půlmaratonu v Olomouci: Brit nám nerad dělal vodiče

  • 0
Krásný souboj sváděli v olomouckých ulicích Jan Kreisinger s Jiřím Homoláčem. Nakonec se z prvenství mezi domácími běžci na Mattoni 1/2Maratonu Olomouc radoval zkušenější Kreisinger. „Po závodě mám fantastické pocity, všude nás dopředu hnaly davy diváků,“ pochvaloval si třicetiletý Kreisinger, který sní o startu na olympijském maratonu v Rio de Janeiru.

Časem 1:05:50 jste vylepšil české maximum závodu o téměř dvě minuty. Tušil jste, že to bude až tak rychlé?
Chtěl jsem běžet pod 1:07 a vyšlo to úplně výborně. Díky počasí a hlavně díky tomu, že jsme celou dobu běželi s Britem Mattym Hynesem - i když asi nechtěl, tak nám dělal celou dobu vodiče. My jsme ho vůbec nestřídali, takže asi byl naštvaný. Ale běželo se výborně.

Kdy jste utekl Jiřímu Homoláčovi?
Na sedmnáctém kilometru se nás pustil, pak jsem už běžel jen s Hynesem, ale na kostkách měl víc sil. Mně kostky vadí, moc na tom neumím běhat.

Očima Jiřího Homoláče

„Bylo úžasné počasí. Běželo se mi dobře, jen škoda, že mi Honza Kreisinger s Britem Hynesem cukli na 16. kilometru, tam už jsem trochu nemohl. Foukal protivítr, Honza se schoval za Hynese a to mu trochu pomohlo. Mezi českými běžci jsem v Olomouci vyhrál loni i předloni a tak mě trochu mrzí, že jsem nezkompletoval hattrick. Honza ale byl tentokrát lepší. Já jsem si zaběhl své letošní maximum a třetí nejlepší čas v životě, takže jsem i tak spokojený. Je to krásná, rovná trať, běží se tu skvěle. Kostky trochu zlobí, ale doženou to úžasní fanoušci fanděním. Navíc nebylo horko, o to byl závod lepší.“

Ceníte si prvního místa mezi českými závodníky?
Jirka je výborný běžec a i tady v Olomouci běžel hodně kvalitně. Už jsem čekal, že budeme spolu finišovat, takže si toho cením hodně. I čas byl kvalitní, takže mám radost.

Jak se vám zamlouvala atmosféra závodu?
Je znát, že je tady půlmaraton už dlouho a běžel se šestý ročník. Jak se trať motá hodně v centru, tak po téměř celé délce byli diváci. Snad s výjimkou té kapsy u Černovíra.

Sedí vám olomoucká trať?
Nemám rád kopce a na půlmaraton ani nejsou dobré. Jediné, co mi vadí, že je tu tolik kostek a je to trochu křivé, ale to je úděl městských běhů, jinak je trať výborná. Běžel jsem tu před třemi lety, kdy se trať ještě táhla po obchvatu, tam mi to nevyhovovalo. Po nové trase se mi běželo krásně.

Český rekord závodu jste vylepšil, Afričané ale běhají na jiné úrovni. V čem je jejich kouzlo?
Mají to trochu dané geneticky, také daleko více trénují a pořád ve vysoké nadmořské výšce. Tím máme trochu handicap. Oni jsou trochu jiní a také mají jinou motivaci.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž