Eva Vrabcová Nývltová

Eva Vrabcová Nývltová | foto: Michal Sváček, MAFRA

Bežkyně Vrabcová chce útočit na rekord karlovarského půlmaratonu

  • 0
Zatímco v minulých letech měl Mattoni 1/2Maraton Karlovy Vary zpravidla africké vítěze, letos chtějí dát organizátoři šanci v lázeňském městě zazářit také evropským a především českým atletům. „Vnímáme, že pokud má být evropská a česká atletika na světové úrovni konkurenceschopná, je nutné, abychom dali těmto atletům na našich závodech větší prostor. Doufáme, že tento krok bude pro běžce novou motivací, a že si třeba už v Karlových Varech zaběhnou nové osobní rekordy,“ uvádí Tomáš Mirovský, koordinátor závodů RunCzech.

Právě v Karlových Varech odstartuje nová iniciativa RunCzech - EuroHeroes určena na podporu rozvoje atletiky na starém kontinentu.

V mužském poli poběží hned šestice běžců s osobním rekordem pod jednu hodinu a čtyři minuty v čele s mnohonásobným evropským šampionem v přespolním běhu a dvojnásobným olympionikem Sergejem Lebidem z Ukrajiny.

Velice kvalitní výkon se dá ovšem očekávat také od mladého španělského běžce Houssama Benabboua, který si na letošním MS v půlmaratonu zaběhl nový osobní rekord 1:03:35.

Českou jedničkou bude ve Varech Ondřej Fejfar. „Karlovy Vary jsou moje srdcovka. Byl jsem zde už v roce 2013 při prvním ročníku a od té doby se sem rád vracím. Je to prostě nádherný závod a skvělí fanoušci mě vždy vybičují k dobrému výkonu,“ uvedl běžec, který ve Varech v letech 2013 a 2014 slavil mezi tuzemskými běžci prvenství a v roce 2016 doběhl druhý.

Z Čechů v elitním poli letos nebudou chybět ani Jiří Petr, Tomáš Navrátil nebo domácí Jan Sokol a Pavel Procházka.

Závod žen má jasnou favoritku v Evě Vrabcové Nývltové, která v dubnu na Sportisimo 1/2Maratonu Praha časem 1:11:01 překonala letitý český rekord v půlmaratonu. Letošním vrcholem Vrabcové bude mistrovství Evropy. „Nicméně na závod ve Varech se moc těším,“ dodává. „Chci si užít skvělou atmosféru a odvést maximum,“ uvedla Vrabcová, která bude určitě útočit na překonání českého rekordu závodu 1:17:31, který drží už od roku 2013 sokolovská vytrvalkyně Ivana Sekyrová.

Šlapat na paty jí ovšem bude kvalitní konkurence v čele s litevskou olympioničkou Vaidou Zusinaite. Ani letos závod ve Varech nevynechají již zmiňovaná domácí závodnice Ivana Sekyrová a olomoucká Petra Kamínková, která v posledních třech letech vždy slavila mezi Češkami v Karlových Varech vítězství. Překvapit by však mohla i ve skvělé formě běhající studentka medicíny Kristýna Dvořáková nebo vynikající cyklistka Tereza Korvasová.

„Chci si užít skvělou atmosféru a odvést maximum. Na závod ve Varech se moc těším.“


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž