Jonesová se znovu postaví na start

Praha - Atletičtí experti a organizátoři mítinků upínají pozornost do Walnutu. V neděli zde zaklekne do bloků americká sprinterka Marion Jonesová. Pětinásobná medailistka z olympijských her v Sydney 2000 se představí poprvé od loňských Atén, kde vyšla naprázdno. A navíc musela celý rok čelit dopingovým nařčením.

"Je zdravá a připravena běžet. A běžet dobře," tvrdí Steve Riddick, trenér, se kterým Jonesová a její přítel Tim Montgomery spolupracují od loňského  října. Oslovili jej po loňské zpackané sezoně.

Jonesová se po porodu syna Tima v roce 2003 sice rychle vrátila na atletické dráhy - ale nezářila. Ba co víc, ocitla se v podezření z dopingu v kauze laboratoře Balco. Bránila se, soudila, ale také trénovala a závodila. Jenže nepříliš úspěšně. Nedostala se do sprinterských týmů pro Atény 2004. Ve štafetě i v dálkařském sektoru skončila bez medaile. Pět kovů ze Sydney bylo rázem zapomenuto... Montgomery zůstal taky doma a navíc stále čeká na rozhodnutí Arbitrážního soudu ve své dopingové kauze.

"Ale teď je připravena," zdůrazňuje Riddick o své prominentní svěřence. Trať 400 m je prý schopna zvládnout ve velice dobrém čase. "Myslím ´velice dobře´ může být kdekoli pod 50 vteřinami," odhaduje trenér čas americké sprinterky, která ve Walnutu nedaleko Los Angeles svede souboj s mistryní světa v běhu na 400 m překážek, Australankou Janou Pittmannovou.

Podle Riddicka ovlivnil výkony devětadvacetileté sprinterky v minulém roce zejména porod syna Tima. "Ale teď už je zpátky, kde chtěla být," tvrdí. Dopingový skandál, který se rozpoutal kolem osoby devětadvacetileté atletky, nekomentuje. "Jeho skupina prý "nemá potřebu" se k celé události vyjadřovat. "Čas všechno ukáže. Snažíme se zůstat stranou a soustředit se na to, co je důležité," zdůrazňuje Riddick.

Pro letošní sezonu si stanovili s Marion Jonesovou jednoznačný cíl: nominovat se do amerického týmu pro mistrovství světa v helsinkách na obou sprinterských tratích i ve štafetách. Dálkařské soutěže neplánují.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž