Tomáš Janků

Tomáš Janků - VÍTĚZ. Tomáš Janků vyhrál v Praze 28. ročník Novinářské laťky novým rekordem mítinku 233 centimetrů. | foto: Michal Doležal, ČTK

Janků má na rekord ještě čas

Praha - Obdivuhodnou formu má v průběhu letošní halové sezony český výškař Tomáš Janků. V devíti startech pětkrát překonal hranici 230 cm, s výjimkou středečního mítinku v polské Bydhošti navíc pokaždé překonal 220 cm. Svoji letošní vyrovnanou výkonnost prokázal i na čtvrteční Novinářské laťce.

Po zaškobrtnutí v Polsku se ve čtvrtek v Praze stříbrný medailista z loňského ME Tomáš Janků představil opět v plné formě. "Trochu mě tam tahalo stehno," vysvětlil svůj nejslabší letošní výkon po triumfu na Novinářské laťce.

Prvenství v Praze bylo již jeho páté letošní, předtím se radoval v Třinci, Ostravě, Brně a Weinheimu. Samotného výškaře vlastní výkon překvapil. "Nečekal jsem to," usmál se při rozhovoru bezprostředně po skončení mítinku jeho nový rekordman.

Výkonem 233 cm překonal hodně vousatý rekord Jána Zvary z roku 1987 o jeden centimetr. To je také míra, o kterou zaostal za svým osobním maximem.

O jeho vylepšení na 235 cm rovněž pokoušel, ale zkusil pouze dva pokusy. "Nechtěl jsem riskovat," připomněl problémy se svalem. "A chtěl jsem šetřit síly na další závody," dodal.

Příští program T. Janků
17.2. Birmingham
20.2. Stockholm
25.2. Praha
(mistrovství ČR)
3.-4.3. Birmingham
(halové ME)

Na případný český rekord 237 cm, kterým by napodobil středeční zápis svojí přítelkyně tyčkařky Kateřiny Baďurové, ani nepomyslel. "U mě ještě není čas na rekord, až to přijde, dám vám vědět," rozdávala úsměvy současná česká výškařská jednička.

"Ani Kačka mě nijak nehecovala, věděla o situaci z Bydhošti, tak mě spíš nabádala, abych skončil už po 231," uzavřel Janků.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž