Jan Železný - Jan Železný na mítinku Zlatá tretra.

Jan Železný - Jan Železný na mítinku Zlatá tretra. | foto: Krzywoň Dan, ČTK

Jak trenér Železný motivuje svěřence

Rozzářené sluníčko na nebi jednoho dne polechtalo Jana Železného k nápadu vzít do ruky znovu oštěp, a než se jeho svěřenci před tréninkem protáhnou, jen tak si hodit.

"Ani se moc nerozcvičil, vzal si jednu tretru a jednu botu. Pak jsem se musel celý trénink smát, říkal jsem si, co tam dělám," líčil Vítězslav Veselý, jeden z trojice svěřenců trojnásobného olympijského vítěze.

Nebylo divu. Železný hodil dál než jeho žáci. "Bylo to kolem 76 metrů," říkal světový rekordman.

"Po dvou letech skoro nicnedělání," dodal Veselý. "Demotivující to není, byl bych rád, kdyby si s námi někdy zazávodil."

Železný zauvažoval: "Fakt jsem netrénoval, nic jsem nedělal, v tréninku jsem si hodil jen jednou a nevypadalo to špatně. Na B limit na olympiádu bych měl, za tři týdny přípravy bych ho atakoval."

Tak jako tak nyní nemůže, už je závodníkem v důchodu, chybí v registru. Raději by však na olympiádě seděl na tribuně jako trenér. Hodně jej trápilo, že jeho svěřenci nehážou tak daleko, jak by chtěl.

"Když jsem sportoval, bylo to jednoduché, buď jsem hodil, nebo ne. Ale jako trenér? Je to těžší. Když se nedaří, hledá člověk chyby v sobě, v klukách," říkal včera odpoledne.

Vpodvečer mu však muselo být veseleji. To když na centimetr přesně hodil Veselý na Zlaté tretře 78 metrů, měkčí limit na olympiádu.

"Na přesnost ale neházím," říkal Veselý s úsměvem. Nemá olympijskou jistotu, do Pekingu odjede, pokud nikdo další nehodí víc. Jeho včerejší výkon je o 20,48 metru kratší než Železného světový rekord. "Abychom se ve skupině aspoň přiblížili tomu, co házel Honza? Ta cesta je hodně daleká. Hodně práce."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž