Ozdobou jabloneckého mítinku byl start  špičkového sprintéra Kima Collinse ze...

Ozdobou jabloneckého mítinku byl start špičkového sprintéra Kima Collinse ze Svatého Kryštofa a Nevisu. | foto: Bořivoj Černý, MAFRA

V Jablonci zářili Collins i čeští koulaři, dva běžci mají limit na ME

  • 1
Řadou špičkových výkonů ozdobili čeští i zahraniční atleti tradiční mítink na Střelnici Jablonecká hala 2015. Fanoušci si užili především start sprinterské hvězdy Kima Collinse a souboj koulařů, po němž kraluje Tomáš Staněk letošním světovým tabulkám.

Nejblyštivější hvězdou sobotního mítinku Jablonecká hala byl mistr světa v běhu na 100 metrů z Paříže z roku 2003 Kim Collins. Nestárnoucí 38letý sprinter z ostrovního státu Svatý Kryštof a Nevis nejprve vyhrál na šedesátce rozběh časem 6,66, ve finále pak zvítězil za 6,58, přičemž porazil o generaci mladšího Marka Bakalára z Kladna. Ten časem 6,72 splnil limit na halové mistrovství Evropy v Praze.

„Jsem moc rád, že jsem dostal příležitost do Jablonce přijet a závodit tady,“ vyprávěl špičkový atlet z Karibiku. „Pro mě není až tak rozhodující, že je Jablonec menší město a mítink není ve světovém měřítku nijak známý. Pro mě je důležité, že jsem v Česku potkal milé lidi a doufám, že se do Jablonce ještě někdy vrátím. Potěšilo mě, že je tady velmi kvalitní hala a zázemí a hlavně dráha je poměrně rychlá. S časy jsem celkem spokojený a pokud jde o mě, tak věk není podstatný. Když víte, jak se máte připravovat a trénovat, tak můžete běhat dobře a rychle i ve vyšším věku,“ tvrdil bývalý světový šampion Kim Collins.

Účast na mistrovství Evropy si zajistil na 60 metrů překážek i Petr Peňáz z Olympu Praha za čas 7,83.

Skvělou úroveň měla na Střelnici soutěž koulařů. Tomáš Staněk o osm centimetrů vylepšil svůj vedoucí výkon ve světových tabulkách na 20,78 metru.

Jeho tréninkový partner ze skupiny Petra Stehlíka a průběžně druhý muž na světě Ladislav Prášil předvedl výrazné zlepšení. Kouli poslal do vzdálenosti 20,58. Oba siláci z Dukly Praha jsou velkou českou nadějí na úspěch na pražském ME.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž