Reportáž skončila 20. 3. 2022 20:20

Halové mistrovství světa v atletice v Bělehradě, 3. den

Průběh komentují Dominik Duffek a Tomáš Kazda.

Belgická štafeta vítězí v prvním rozběhu v čase 3:07,43 s a postupuje přímo do finále. Druhá je štafeta Spojených států (3:09,11 s) a třetí doběhli Švédové (3:09,48 s).

Pojďme zpět na dráhu. Do startovních bloků se připraví první rozběh mužských štafet na 4x400 m.

První pokus přes patnáct metrů předvedla Rojasová a posouvá se na průběžné první místo v závodu trojskokanek (15,19 m). 

Ve skoku vysokém se laťka posouvá na 2,20 m. Dál pokračují všichni závodníci.

Čeští reprezentanti

Česká štafeta se představí ve složení:

Pavel Maslák
Vít Müller
Tadeáš Plaček
Patrik Šorm

V 11:10 bude na startu připraven první rozběh mužské štafety na 4x400 metrů. Českou štafetu uvidíme ve druhém rozběhu ze tří.

Zanedlouho uvidíme finále trojskoku žen. Představí se i světová rekordmanka a vítězka z Tokia Yulimar Rohasová

Začíná finále ve skoku vysokém mužů. První pokusy začínají ve výšce 2,15 metrů. 

Krajní dráhou prolétl Francouz Wilhem Belocian (7,55 s) a zvítězil v posledním rozběhu. Spolu s ním postupují Belgičan Michael Obasuyi (7,66 s) a Kuei-Ru Chen z Tchaj-wanu (7,74 s).

Naši pozornost pomalu přesouváme do sektoru výšky. Skokani se připravují na závod, který začíná v 10:45. Mezi nimi také Ital Gianmarco Tamberi, jenž si v Tokiu dělil zlato s Katařanem Mutazem Issou Baršimem.

Grant Holloway z USA utekl celému startovnímu poli a cílovou čáru proběhl v čase 7,40 s. Dalšími postupujícími z pátého rozběhu jsou obhájce titulu Brit Andrew Pozzi (7,60 s) a Japonec Shusei Nomoto (7,66 s). 

Čeští reprezentanti

„Splnil jsem si to, s čím jsem sem jel. Vyhrát rozběh a postoupit do semifinále. Cíl splněn, jsem rád,“ řekl Petr Svoboda České televizi.

Čeští reprezentanti

Krásný start a velmi povedený běh Petra Svobody. V nejlepším letošním výkonu vítězí ve čtvrtém rozběhu v čase 7,59 s. To je zatím nejlepší čas ze všech rozběhů. 

Zbývající postupová místa patří Američanovi Aaronu Mallettovi (7,61 s) a Němci Gregoru Traberovi (7,63 s).

Čeští reprezentanti

Nepovedený start a celý proces uvidíme znovu. Vyloučen kazašský reprezentant David Jefremov ve třetí dráze, nejeden kámen spadl ze srdce českým fanouškům. 

Čeští reprezentanti

Čtvrtý rozběh a čtvrtá dráha. Sledujeme Petra Svobodu a jeho pokus o postup do semifinále.

Velmi vyrovnaný třetí rozběh vyhrál Polák Damian Czykier v čase 7,66 s. O dvě tisíciny sekundy za ním doběhl reprezentant Kuvajtu Yaqoub Alyouha a o další dvě tisíciny sekundy za nimi finišoval Australan Chris Douglas.

Druhý rozběh si podmanil Rafael Pereira z Brazílie a s přehledem vyhrál v čase 7,60 s. Druhé místo obsadil trojnásobný mistr Evropy Francouz Pascal Martinot-Lagarde (7,69 s) a poslední přímé postupové místo uzmul Polák Jakub Szymański (7,70 s).

První rozběh je v cíli. Vítězem se stal Brit David King v čase 7,65 s. Přímo do semifinále ho doprovodí Jarret Eaton z USA a Ruebin Walters z Trinidadu a Tobago. 

Medailovému pořadí vévodí Etiopie se dvěma zlatými medailemi, jednou stříbrnou a jednou bronzovou. Druhé místo patří Spojeným státům, které mají jednu zlatou a současně získaly nejvíce cenných kovů, celkem 15. Na třetím místě Bahamy s jednou zlatou a jednou stříbrnou medailí.

Čeští reprezentanti

Zanedlouho začínáme první disciplínou. Tou je 60 m překážek mužů. Ve čtvrtém rozběhu se představí Petr Svoboda. Dokázal úspěšně restartovat svou kariéru po ošklivém zranění achillovy šlachy, vrátil se na vrcholové mítinky a startoval na olympiádě v Riu. V roce 2017 vybojoval tady v Bělehradě bronzovou halovou evropskou medaili.