Geoffrey Kamworor uniká soupeřům při maratonu v New Yorku. | foto: AP

Nejvšestrannější vytrvalec současnosti? Keňan opět utíká k půlmaratonu

  • 0
Je dvojnásobným mistrem světa v krosu, na dráze si zazávodil na srpnovém šampionátu v Londýně a v neděli vyhrál svůj první maraton. Po triumfu v prestižním klání v New Yorku se však keňský běžec Geoffrey Kamworor vrátí k disciplíně, v níž platí za jedničku. Zase se soustředí na půlmaraton.

Na jaře chce čtyřiadvacetiletý Afričan ve Valencii zaútočit na třetí světový titul za sebou na této trati. Triumfoval v roce 2014 v Kodani a loni v Cardiffu a jeho dalším cílem je dostat se do keňské nominace pro březnový šampionát.

Geoffrey Kamworor vítězí na MS v půlmaratonu.

„Věřím, že trénink, který jsem absolvoval, a zkušenosti, které jsem nasbíral při předchozích závodech, mi pomohou obhájit titul,“ řekl Kamworor keňskému listu Daily Nation po návratu z USA.

Je vyhlášený svou všestranností. Vedle úspěchů na silnici je rovněž dvojnásobným mistrem světa v krosu. Probojoval se také do keňské reprezentace na MS v Londýně, kde na dráze obsadil šestou příčku v závodě na 10 000 metrů.

V maratonu se výhry dočkal na třetí pokus. Při debutu v Berlíně 2012 skončil třetí a před dvěma lety v New Yorku byl druhý. V neděli vyhrál, ale na rozdíl od jiných úspěšných keňských vytrvalců ho při návratu do Eldoreta nevítaly žádné davy, pouze několik přátel.

Geoffrey Kamworor vítězí v maratonu v New Yorku.

„Nechtěl jsem moc fanfár, protože si myslím, že se mi v maratonu teprve začalo dařit a hodně toho ještě přijde. Až bude ta pravá chvíle, měli bychom slavit,“ komentoval to Kamworor.

Jeho mentorem je olympijský vítěz v maratonu Eliud Kipchoge. Slavný krajan na něj v New Yorku čekal hned za cílovou čarou. „Trénujeme s ním v Kaptagatu, což je pro nás velmi podnětné místo,“ dodal Kamworor.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž