Fuchsová ve finále, Janáček skončil osmý

L i s a b o n - V nedělním finále na 800 metrů žen nebude scházet jedna z českých kandidátek na zisk cenného kovu Helena Fuchsová. V taktickém semifinálovém závodě kontrolovala postupové příčky a nakonec doběhla v čase 2:04,29 třetí, když se před ní prodraly favorizovaná Mozambičanka Mutolaová a nebezpečná Slovinka Čeplaková. Nedařilo se české mílařce Andree Šuldesové, která ve svém rozběhu na 1500 metrů obsadila časem 5:15,57 šesté místo a její sen o účasti v nedělním finále se rozplynul. Dodatečně nominovaný Štěpán Janáček zdolal v tyčkařském sektoru 560 cm a obsadil konečné osmé místo.

Fuchsová si počkala
Z dalšího semifinálového běhu na 800 metrů se do boje o medaile podle očekávání probojovaly Rakušanka Grafová, která ve druhém kole rozběhů dosáhla nejrychlejšího času (2:01,34), Afanasjevová z Ruska a překvapivě i Johnová z Tanzánie.

Fuchsová tentokrát ve svém běhu nechala udávat tempo soupeřky a aktivitu začala projevovat až kolem mety 600 metrů. "Čekala jsem, jak se závod vyvine, měla jsem za úkol si vytvořit pozici na šestistovce," vysvětlila.

V závěrečném kole se již pohybovala na špici a před cílem pohledem kontrolovala třetí pozici. "Ušetřila jsem síly, taktiku na neděli nechám na trenérovi," pravila svěřenkyně Ladislava Kárského.

Návrat Šuldesové nebyl lehký
Andrea Šuldesová v rozběhu na 1500 metrů  nedokázala udržet kontakt s vedoucí skupinkou a finálovému závodu bude v neděli jenom přihlížet. Břeclavská běžkyně skončila ve svém rozběhu šestá a časem 4:15,57 obsadila celkové třinácté místo.

"Stále ještě na ně nemám, po dvou letech není snadné se vrátit," pokynula Šuldesová po doběhu hlavou směrem k soupeřkám. Zklamání z vyřazení alespoň drobně vyvažovala skutečnost, že se po dlouhé absenci znovu objevila na mezinárodním šampionátu. "Jsem ráda, že jsem tu mohla být, byť s odřenýma ušima," připomněla na poslední chvíli splněný limit.

Americký souboj
Souboj Američanů o zlatou medaili ve skoku o tyči na halovém mistrovství světa v atletice v Lisabonu pro sebe rozhodl v dramatickém závěru Lawrence Johnson. Vítěz letošního národního šampionátu překonal laťku ve výšce 595 centimetrů a o pět centimetrů porazil svého krajana Tye Harveye. Bronzová medaile patří Romainu Mesnilovi z Francie (585).

Janáčka rozhodila pauza
Tyčkař Štěpán Janáček proměnil dodatečnou nominaci na halovém mistrovství světa v osmé místo za výkon 560 centimetrů. Třiadvacetiletý tyčkař si do poslední zdolané výšky počínal suverénně, na další postupné výšce jej však rozhodila oprava stojanů. "Přišla pauza a mě maličko odešly síly," přiznal Janáček. Přestávku zapříčinil sám, neboť po jeho nevydařeném pokusu na 570 potřebovaly stojany opravu. "Spadl jsem na laťku a zbořil tak stojan, který už přede mnou načal Gerasimov," vylíčil Janáček.

Bezprostředně po závodě byl zklamán, nakonec však byl s osmým místem spokojen a zhodnotil jej jako nejlepší výsledek v dosavadní kariéře. "Jsem rád, že jsem porazil třeba Stolleho, s výkonem ale spokojený být nemohu," připustil tyčkař, jenž byl na šampionát pozván poté, co minulou neděli v Sindelfingenu vytvořil český rekord 575 cm. "Ještě jsem se z nedělního závodu nestihl vzpamatovat," uvedl svěřenec Boleslava Patery.

Szabóová našla přemožitelku
O dosud největší překvapení v Lisabonu postarala ruská běžkyně Olga Jegorovová, která ve finále závodu na 3000 metrů drtivým finišem porazila favorizovanou Gabrielu Szabóovou z Rumunska. Jegorovová proťala cílovou pásku v ruském rekordu 8:37,48 minuty a olympijskou vítězku, která minulý měsíc vytvořila v Birminghamu světový rekord (8:32,88), porazila o 2,17 sekundy. Úspěch ruské běžecké školy podtrhla třetím místem Jelena Zadorožná (8:40,15). V závodu padlo celkem pět národních rekordů, z toho dva kontinentální.


Senzační dálkařka Burrellová
Vítězkou dramatické a velmi těsné soutěže dálkařek se stala Američanka Dawn Burrellová. Sestra bývalého světového rekordmana v běhu na 100 metrů Leroye Burrella předvedla v poslední sérii výkon 703 centimetrů a druhou v pořadí, Taťjanu Kotovovou z Ruska, porazila o pět centimetrů. Na třetím místě skončila ve španělském rekordu Niurka Montalvová (688), která o jediný centimetr porazila Italku Fionu Mayovou. Olympijská vítězka Heike Drechslerová z Německa skončila pátá (675).

Campbellová měnila tabulky
Dvoustovka se stala kořistí dalšího amerického atleta Shawna Crawforda. Třiadvacetiletý sprinter proběhl cílem v čase 20,63 sekundy a o 14 setin porazil v cíli druhého Brita Christiana Malcolma, bývalého juniorského mistra světa. Bronz putuje
zásluhou Patricka van Balkoma do Nizozemska (20,96).

Mezi ženami vyhrála na stejné trati podle předpokladů Juliet Campbellová z Jamajky, která proběhla cílem v letošním nejlepším světovém výkonu 22,64 sekundy. Druhé místo obsadila v osobním rekordu Američanka LaTasha Jenkinsová (22,96) a třetí skončila Běloruska Natalja Vinogradovová-Safronnikovová (23,17).

Portugalci šíleli nadšením
K nezměrné radosti publika triumfoval Portugalec Rui Silva v závodě na 1500 metrů. Předvedl skvělý taktický výkon a svého největšího soupeře, Španěla Reyese Esteveze, přespurtoval v cílové rovince. Vítěz ovšem proběhl cílem v podprůměrném čase 3:51,06 minuty a vyhrál o 18 setin. S třetím místem se musel spokojit olympijský vítěz Noah Ngeny z Keni, který byl před šampionátem pasován na jednoznačného favorita. Závěrečný nástup svých soupeřů nezachytil a v cílové rovince ještě musel čelit náporu krajana Rotiche.

Suverénní Pelešenková
Svou letošní výkonnost potvrdila v soutěži koulařek Ruska Larisa Pelešenková, která se stala mistryní světa za výkon 19,84 metru. Za ruskou atletkou skončila na druhém místě v osobním rekordu 19,24 sekundy Běloruska Naděžda Ostapčuková, třetí místo patřilo další ruské reprezentantce Světlaně Kriveljovové, obhájkyni
titulu.

Doběh semifinálového běhu na 800 m, zleva Maria Mutolaová z Mosambiku, Slovinka Jolanda Steblovniková-Ceplaková a česká běžkyně Helena Fuchsová. Všechny tři postoupily do finále.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž