Frankofonní hry budou dobrou přípravou

Praha - Už v pondělí odlétá první část české atletické výpravy do Kanady. Ještě před vypuknutím vrcholné akce sezony - mistrovství světa v Edmontonu, plánují někteří reprezentanti účast na Frankofonních hrách. "Vlastně jde o samostatné velké závody, na které se lze dostat pouze splněním limitu," prozradil trenér desetibojařů Zdeněk Váňa. Oba jeho svěřenci - Tomáš Dvořák i Roman Šebrle mají požadované limity splněny. Startovat by měli v běhu na 110 metrů překážek a v dálce.

"Frankofonní hry pro mě představují skvělou příležitost, jak se rozzávodit před odjezdem do Edmontonu. Vítám také, že do Kanady odlétáme s takovým předstihem, protože jsem trošku senzitivní a časové posuny a změny klimatu mi nedělají moc dobře," řekl Tomáš Dvořák.

"Po domácím šampionátu v Jablonci jsme byli na desetidenním soustředění v Nymburce. Přálo nám počasí, zdravotně jsme se dali dohromady. Já jsem se pořádně oklepal z angíny, kterou jsem chytil při Evropském poháru ve Finsku. Odtrénoval jsem všechno, co po mně trenér chtěl a musím říct, že jsem spokojený," usmíval se desetibojař Tomáš Dvořák, který ovšem nezapomněl podotknout, že příprava na mistrovství světa zdaleka neskončila.

I Dvořákův tréninkový partner Roman Šebrle si dosavadní přípravu pochvaloval:"Ještě jsem se sice trochu bál o zraněné lýtko, ale tento týden už jsem trénoval naplno. Začal jsem běhat i v tretrách a dnes jsem šel i překážky na sto procent. Zatím to vypadá dobře, jen v technických disciplínách se hledám."

Po příletu do Ottawy, kde se Frankofonní hry konají, čeká desetibojaře start na krátkých překážkách a snad i v dálce. "Vlastně dosedne letadlo a my vzápětí zaklekneme do bloků. Následovat bude finální příprava na mistrovství světa a doufám, že všechno vyjde," zamýšlel se Tomáš Dvořák.

Za tři týdny bude zahájeno mistrovství světa v Edmontonu a ambice našich vícebojařů jsou tradičně vysoké. Koneckonců Dvořák bude obhajovat titul, Šebrle, jako držitel světového rekordu, by se měl pokusit také dosáhnout na co nejvyšší mety.

"Byli bychom rádi za první a druhé místo. Teď je mi zatím jedno, kterou z těch dvou, no, vlastně i tří, medailí bych si odnesl. Určitě by bylo pěkný zopakovat si Gent, kde jsme na bednu vystoupili oba dva," dumal Dvořák, který avizoval, že v Edmontonu půjde o souboj jeho se Šebrlem a pak se zbytkem světa.

Trenér Zdeněk Váňa jen trochu ironicky poznamenal, že když je Tomáš Dvořák spokojený, musí být i on. "Líbí se mi, jak si kluci už rozdělujou medaile a my jsme ještě nezačali pořádně trénovat," dodal kouč desetibojařů.

Jen Roman Šebrle tradičně mlčel a o svých cílech pro světový šampionát si dál jen přemýšlel. "V současné době nevím, jak na tom jsem. Hledám se v technice a dělá mi to problémy. Ale určitě se budu chtít poprat."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž