Dvořák v JAR? Sto procent nad plán

Praha - "Bolí mě ruka," posteskne si Tomáš Dvořák. Trojnásobného mistra světa v desetiboji však netrápí žádné zranění. Ačkoli má doma tři dcery, netrpí ani vyčerpáním z velikonočních zvyků. "Bolí mě ze stříhání keříčků. Řádím na zahrádce jako černá ruka," směje se dvaatřicetiletý český atlet.

Minulý týden se vrátil ze soustředění z Jihoafrické republiky, za deset dnů odjíždí na další, na Kanárské ostrovy.

O přípravě Romana Šebrleho čtěte ZDE

A tak chce toho stihnout doma co nejvíc. "Ale zahrádku už mám hotovou, už se jen budu dívat, jak roste tráva a jak jdou kytičky na povrch," představuje si.

Nová alergie: na peří

Teplé počasí mu vyhovuje, alespoň nemusel překonávat velký teplotní rozdíl po návratu z Jihoafrického Potchefstroomu. "Achilovkám se na trávičce hodně líbilo. Naštěstí nevzdorují ani tady," pochvaluje si.

První dny v Africe se však nestačil divit. Známý alergik odjíždí pravidelně na jaře z Česka s jediným cílem – vyhnout se kvetoucím rostlinám a alergii. A Potchefstroom? Alergické problémy od prvního dne!  "Říkal jsem si, to snad není možné! Vždyť už jsem tady byl několikrát a nic,“ připomíná.

Zdroj svých problémů odhalil po několika dnech. "Jsem alergický na husí peří. V mém věku," směje se trojnásobný mistr světa v desetiboji.

Má za sebou smolnou sezonu, loni se kvůli zranění trápil, víceboj na olympijských hrách v Aténách pro něj skončil už po první disciplíně. Na podzim podstoupil operaci achilovky, vynechal halovou sezonu a připravuje se na léto. Základ nabíral v Potchefstroomu. Na černém kontinentu strávil necelý měsíc.

Dvorní holič a konzerva

"Volno jsem měl jediný den," tvrdí. O pauze na sebe vzal roli holiče Jana Železného. "On není Plechovka, on je konzerva," směje se Dvořák vymyšlené slovní hříčce. Plechovka je letitá přezdívka českého oštěpaře. A konzerva? "Je strašně konzervativní! Stříhal jsem ho po centimetrech," popisuje hodinu a půl dlouhý "obřad". "Proto to tolik trvalo. Furt vypadal stejně..." popisoval chvilky, zpestřující pobyt na jižní polokouli.

Běhání, skákání, posilování, začátek s tréninky vrhačských technik – to byla klasická náplň dnů Tomáše Dvořáka. Pravda, nechyběly ani zdravotní patálie.

Před koncem jednoho z tréninku v posilovně se po sérii tlaků v sedě ohlédl dozadu, jestli činku správně umísťuje do stojanů. "A ruplo mi v krku," vzpomíná. Trénink dokončil, ale asi půl dne cítil bolest. "Ale naštěstí se mnou Libor Malina hned křupnul. Docela rychle to odešlo," připomíná.

Plánovaný trénink odložil o den a odmítl výlet na lví farmu ve společnosti diskaře Libora Maliny a oštěpaře Jana Železného. "Už jsem tam jednou byl," přiznává návštěvu exkluzivního místa v průběhu jednoho z předešlých soustředění. "Ale teď měli asi dvakrát víc lvů," povzdechne si naoko.

Jinak má soustředění v Africe přívlastek: dobré. "Splnil jsem sto procent přes plán," říká Dvořák. "Protože jsem si žádný plán s sebou nevezl," rozesměje se. Na soustředění bez dogmatického rozpisu se domluvil s trenérem Ludvíkem Svobodou. Jednou za čas se však podíval do starých tréninkových deníků, část tréninků odběhal spolu se čtvrtkařem Štěpánem Tesaříkem. "Všechno v pohodě," komentuje bývalý světový rekordman.

Z Afriky sledoval na dálku počínání Petra Svobody, jemuž v zimě radil při trénincích. Vícebojařský objev letošní zimy měl velké ambice před halovým mistrovstvím Evropy v Madridu. Ale zranil se při doběhu úvodní disciplíny. "Škoda," říká Dvořák.

Pro limit do Desenzana

Ve své roli Svobodova rádce prý v přípravě na letní sezonu poleví. "Nebudu mít tolik času. Na tréninky za ním chodit nemůžu," říká zkušený vícebojař. V těchto dnech se Svoboda pomalu začíná s běháním, Dvořák trénuje s Josefem Karasem. S ním i ostatními svěřenci Ludvíka Svobodu odletí příští sobotu na Kanárské ostrovy. A do zavazadla si přibalí opalovací krém. Měl jej i v Africe, ale...

"Stejně jsem si spálil kebuli," směje se. Nakrátko ostříhaný si hlavu obvykle maže opalovacím krémem. "Jenže ten den ráno bylo pod mrakem, trénoval jsem v mikině s dlouhým rukávem," vybavuje si v mysli jeden z tréninku v Potchefstroomu. "Ale v polovině tréninku jsem si sundal čepici," vyhrkne se smíchem.

Optimismus mu nechybí. Naplánovanou má přípravu i případné starty. První pokus o splnění limitu na mistrovství světa v Helsinkách – výkon nad 8050 bodů - absolvuje pravděpodobně už začátkem května v italském Desenzanu (7. – 8. 5.). "Pokud mi to na soustředění půjde a odhodlám se," říká.

Uspěje a zvolní v tréninku. Alergiemi, jež jej trápí na jaře pravidelně, se zbytečně nechce vysilovat. "To by byla fackovačka," tvrdí. "A já bych si v květnu nechtěl moc ublížit."

Neuspěje-li, pojede do rakouského Götzisu (28. – 29. 5.) na tamní galapředstavení vícebojařů.

V srpnu je pak na programu světový šampionát v Helsinkách. "Ale na to je ještě čas," říká klidně Tomáš Dvořák.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž