Dvořák nechce rychlokvašku, začíná brzy

Praha - Ještě pár dní a Tomáš Dvořák ukončí dny sladkého nicnedělání. Už v říjnu začíná dřít na příští sezonu, v níž se může vepsat do historie a získat v létě v Paříži čtvrtý titul světového šampiona v desetiboji v řadě. "Nechci takovou rychlokvašku jako loni, ale přípravu, ze které budu čerpat celý rok," vysvětloval své plány třicetiletý atlet.

Po mnichovském mistrovství Evropy pustil sport z hlavy, konečně si užil i dovolenou, kterou s rodinou strávil na Kanárských ostrovech. Slunečný kraj, jenž poznával spíš na soustředěních, si teď užíval trochu jinak. "Na stadion jsem se podíval, ale nikdo tam nebyl. A ráno jsem se chodil proběhnout, proháněl se po dunách a po pobřeží... Romantika," lebedil si Dvořák, který začne v pozvolném tempu a první tvrdší práce ho čeká na soustředění v Harrachově.

Do Krkonoš už odjede s tyčkařskou skupinou Boleslava Patery. Čekají ho výšlapy na kole, chodecké tůry, běhání, posilování. "Doufám, že mě někde nenechají, třeba Pavla Hamáčková šlape jako stroj a říkají, že nečekají," ušklíbl se bývalý světový rekordman.  'Paterovským' metodám věří, upozorňuje, že Janáčkovi, Ptáčkovi a spol. vydrží síly celou sezonu.

Se stejnou ekipou absolvuje i přípravné kempy v Nymburku, v Tatrách a na Kanárských ostrovech. Bude se řídit podle jejich harmonogramu a obejde se bez svého kouče Zdeňka Váni. "Zůstává mým trenérem, ale do kopců se mnou přece nepůjde... I v minulých letech jsme měli podobnou praxi," poznamenal Dvořák, jenž bude ještě spolupracovat s diskařským specialistou Josefem Šilhavým a bývalým úspěšným koulařem Remigiem Machurou.

Potvrdil, že ho láká start na halovém mistrovství světa, pokud se bude cítit alespoň jako letos v zimě před HME ve Vídni, kde nakonec získal stříbrnou medaili. "Jen jestli mě nominují," přemítal Tomáš Dvořák.

Šampionáty pod střechou jsou totiž jen pro zvané vícebojaře, kteří si účast zajistí na základě předchozích výkonů nebo zásluhou mimořádného počinu v aktuální sezoně. Trojnásobný mistr světa v současnosti ve své disciplíně nefiguruje ani v první padesátce světového žebříčku IAAF, protože letos dokončil jen dva závody. A v zimě zatím jiný sedmiboj než na HMS v Birminghamu ve svých plánech nemá.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž