Držitel rekordu málem nesměl sportovat

  • 3
Praha - Dárek k čtvrtečním třiadvacátým narozeninám si nadělil o dva dny dřív. Ale jaký! Před dvěma lety čínský překážkář Liu Siang při olympijském triumfu vyrovnal světový rekord. Teď v Lausanne zaběhl nový. Čas Collina Jacksona vylepšil o tři setiny na 12,88 vteřiny.

„Splnil se mi sen. Švýcarsko je moje šťastné místo. Před čtyřmi roky jsem tu překonal světový juniorský rekord,“ řekl Siang pro internetové stránky atletické federace.

Maminka z něj chtěla mít počítačového inženýra. Otec se synovu sportování tak nebránil. „Pořád někde skákal a běhal, nikdy neposeděl v klidu,“ líčil pro People Daily. Světový rekordman však zvládal vedle sportu i studium univerzity.

Na Číňana vám bude připadat vysoký. Měří 188 centimetrů. Jenže kdysi kvůli tělu o atletiku málem přišel. Jako výškař vyhrál ve své kategorii národní šampionát. Ale růstový test ukázal: nikdy nebudeš dost vysoký na vrcholového atleta.

Ovšem Siang se sportu odmítal vzdát. „Pro někoho je to práce, pro mě je to láska,“ tvrdí. „Řekl jsem matce, že jednou budu závodit na olympiádě.“ Brzy začal vynikat i nad překážkami.

Místo zaměstnaných rodičů se o něj velmi často starali prarodiče. Babička jej speciálně krmila dušeným vepřovým masem v hnědé omáčce, dávala mu čokoládu. Když onemocněla rakovinou, Siang jí po vítězném závodě dovezl do nemocnice medaili.

Po její smrti si umínil, že pro ni bude vítězit. Byl třetí na světovém šampionátu 2003, vyhrál olympiádu. A teď vylepšil rekord. „Čekali jsme na jeho zavolání celou noc, pak telefon zazvonil ve čtyři ráno. Uprostřed toho hovoru mu gratuloval Allen Johnson,“ popisoval Siangův otec Liu Süe-ken.

Mezi překážkářovy koníčky patří zpěv a počítače. Má vlastní webovou stránku. Vedle basketbalového obra Yao Minga je nejoblíbenějším čínským sportovcem. Oba dostali cenu Vzorný pracovník.

„Jsem jediný Asiat, který může porážet Američany a Evropany,“ tvrdí Siang. „Změnil jsem dějiny. Znovu jsem dokázal, že jsem nejlepší na světě. Můžu běžet ještě rychleji.“


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž