Doping není v české atletice novinkou

Praha - Český koulař Miroslav Menc čelí ve své kariéře už druhému obvinění z dopingu. Tentokrát se v jeho moči objevily stopy norandrosteronu, derivátu nechvalně známého nandrolonu. Koncem týdne vše potvrdí nebo vyvrátí ještě B-test, ale už nyní Mezinárodní atletická federace (IAAF) nařídila Českému atletickému svazu (ČAS), aby Mencovi zastavila činnost. Třicetiletý čtyřnásobný mistr republiky Menc se tak dostal do stejné situace jako v květnu 1998. Tehdy mu bylo prokázáno užití anabolického steroidu stanozololu, a byl potrestán zastavením závodní činnosti na dva roky. Nyní se už podruhé objevuje na černé listině dopujících českých atletů. O dopingovém nálezu Miroslava Mence čtěte ZDE Přečtěte si ohlasy na Mencův dopingový nález

17. března 1993 - Disciplinární úsek sportovně-technické komise Českého atletického svazu (STK ČAS) rozhodl o tříměsíčním zákazu závodní činnosti pro koulařského mistra republiky Jana Bártla. Analýzy laboratoře prokázaly požití zakázaných látek kodeinu a morfinu při mítinku 6. února v Jablonci.

25. dubna 1994 - Disciplinární úsek STK ČAS rozhodl v případu trojskokana Ivana Slanaře, který se 15. ledna na halových závodech ve Stromovce nedostavil k antidopinkové zkoušce, o zastavení Slanařovy závodní činnost na čtyři roky.

26. července 1994 - Devatenáctiletý desetibojař Dalibor Špoták byl za pozitivní nález efedrinu při květnových závodech v Jablonci potrestán zákazem závodění na dva roky.

15. září 1994 - STK ČAS potrestal čtyřletým zákazem startu diskařku Vladimíru Malátovou, která měla pozitivní zkoušku na nadrolon při květnovém Poháru mistrů evropských zemí. Malátová se neúspěšně odvolala a rovněž bez úspěchu se obrátila na civilní soud. V listopadu 1997 Mezinárodní atletická federace (IAAF) vyhověla její žádosti o prominutí zbytku trestu.

20. září 1995 - Vytrvalkyně Alena Peterková byla za nález nandrolonu ve vzorku moči při Pražském maratónu v červnu 1995 potrestána zákazem činnosti na čtyři roky. Peterková poté přesedlala na duatlon, na který se vztahovala pouze polovina trestu, a začala znovu vrcholově závodit. Spolu s Peterkovou byla z užití nedovoleného povzbuzujícího prostředku usvědčena i Helena Šediváková, která si odpykala tříměsíční trest.

18. května 1998 - Koulař Miroslav Menc byl disciplinární komisí ČAS potrestán zastavením závodní činnosti na dva roky za nález anabolického steroidu stanozololu po únorovém halovém
mítinku v Aténách.

15. září 2000 - Dvouletý trest za doping hrozil sprinterovi Romanu Zubkovi z Dukly Praha. Dvaadvacetiletý atlet byl pozitivně testován na dehydroepiandrosteron, ale nakonec mu vina nikdy nebyla plně prokázána a byl zproštěn obvinění.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž