Desetibojař Maurice Smith v Kladně.

Desetibojař Maurice Smith v Kladně. | foto: ČTK

Do Kladna míří desetibojařská esa, jen Šebrle zatím potvrzený není

  • 0
Aktuální mistr Evropy Romain Barras z Francie či kubánský medailista z mistrovství světa Leonel Suárez. Pátý ročník kladenského desetiboje TNT-Fortuna Meeting je sice na programu až v polovině června, ale pořadatelé už představili hlavní hvězdy stále prestižnějšího podniku. Mezi potvrzenými jmény zatím chybí světový rekordman Roman Šebrle, jenž je i v pokročilejším věku pro fanoušky stále mimořádným lákadlem.

"Jednání probíhají, pevně věřím, že se na podmínkách Romanova startu stejně jako v předchozích letech dohodneme," řekl v oficiální zprávě ředitel závodů Zdeněk Lubenský.

Šebrle se minulý týden vrátil ze soustředění v Jižní Africe a potvrdil, že se startem v Kladně předběžně počítá. "Zatím ale vůbec nevím, jak na tom výkonnostně jsem. Hlavním cílem je zůstat zdravý," uvedl bronzový medailista z letošního mistrovství Evropy v hale.

Loni Šebrle v Kladně sice do desetiboje nastoupil, jenže nebyl stoprocentně fit a hned při první disciplíně vzdal.

Mužské startovní pole skutečně vzbuzuje respekt, přihlášena je řada kvalitních atletů se špičkovými osobními rekordy.

Kromě Barrase a Suáreze také halový mistr Evropy z Paříže Andrej Kravčenko (Bělorusko), stříbrný z téhož šampionátu Francouz Nadir El Fassi, loňský vítěz z Kladna Olexej Kasjanov (Ukrajina), Jamajčan Maurice Smith či výteční Kubánci Yunior Díaz a Yordani García.

"Díky tomu, že jsme součástí IAAF World Combined Events Challenge, hlásí se i ti nejlepší bez požadavku na startovné," prozradil Lubenský. "Řadu zajímavých jmen musíme odmítat."

V ženské kategorii bude obhajovat prvenství v sedmiboji domácí kladenská závodnice Eliška Klučinová, která loni na tomto podniku vyrovnala český rekord.

Hlavní konkurence pro ní: Francouzka Antoinette Nana Djimou, Austra Skujyteová z Litvy, Ruska Marina Gončarovová či Polka Karolina Tyminská. Závody jsou na programu 15.–16. června.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž