Nikola Ogrodníková | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Ogrodníková může v Londýně zaútočit na vedení v Diamantové lize

  • 0
Prožívá životní sezonu a na Diamantové lize v Londýně bude Nikola Ogrodníková v sobotu útočit na celkové vedení v pořadí oštěpařek. V posledním dílu prestižního seriálu před srpnovým mistrovstvím Evropy se představí ještě jedna česká atletka - Simona Vrzalová poběží v neděli na neolympijské trati jednu míli.

Oštěp žen letos nemá žádnou osobnost, která by výrazně vyčnívala nad ostatní. Světové tabulky sice vede s velkým náskokem Australanka Kathryn Mitchellová, ale ta hází jen doma. Tři mítinky Diamantové ligy měly pokaždé jinou vítězku a Ogrodníková je díky výhře v Lausanne a třetímu místu v Oslu jen dva body za vedoucí Běloruskou Taťjanou Chaladovičovou. Ta navíc v Londýně nebude, protože se už soustředí na obhajobu evropského zlata.

Největšími soupeřkami české oštěpařky by tak měly být Číňanka Lu Chuej-chuej, která tady loni za vítěznou Barborou Špotákovou získala světový bronz, a Slovinka Martina Ratejová. Obě mají letos na kontě lepší výkon než Ogrodníková, ale rozdíly jsou minimální.

Hlavní program dvoudenního mítinku Diamantové ligy v Londýně začne v sobotu ve 14:30, v neděli o patnáct minut později.

Vrzalová nastoupí až v závěrečné nedělní disciplíně. Běh na jednu míli se uskuteční na počest britské bojovnice za práva žen Millicent Fawcettové jako připomínka 100. výročí volebního práva pro britské ženy. A pokud se nepoběží příliš takticky, může Vrzalová zaútočit na český rekord Ivany Walterové 4:22,82 z roku 1986.

Soupeřek, které se budou starat o vysoké tempo, bude na startu víc než dost. Stříbrná mílařka z loňského MS Američanka Jenny Simpsonová se utká s domácí Laurou Muirovou, které tady loni medaile jen těsně unikla, čerstvou evropskou rekordmankou na 5 000 m Sifan Hassanovou z Nizozemska nebo s Gudaf Tsegayovou z Etiopie, která má ze startovního pole letos nejlepší čas na 1 500 m.

Laura Muirová

JennySimpsonová

Sifan Hassanová

Skvělou podívanou slibuje opět sobotní stovka mužů, v níž se už k rozběhům postaví devět sprinterů s letošními časy pod deset sekund v čele s nejrychlejším Američanem Ronniem Bakerem (9,88) a jeho krajanem Christianem Colemanem, který před týdnem triumfem v Rabatu naznačil, že je po zranění opět ve formě. Na stadion, kde v roce 2012 získal dvě olympijská stříbra a zlato ve štafetě, se vrací Jamajčan Yohan Blake, ale jeho letošní maximum rovných deset sekund nemusí stačit ani na postup do finále.

Vzpomínky na olympijský Londýn ožijí i v nedělní soutěži dálkařů, kde se bude s britským publikem loučit tehdejší vítěz a jedna z největších postav světové dálky posledních let Greg Rutherford. V této sezoně je pro něj osm metrů nepřekonatelnou vzdáleností, ale rozlučku ozdobí jeho skvělí nástupci - olympijský vítěz Američan Jeff Henderson a jihoafrický mistr světa Luvo Manyonga.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž