Bába

Bába - Jaroslav Bába překonává na první pokus laťku ve výšce 220 centimetrů | foto: Michal Růžička, MF DNES

Chci, aby se mě soupeři báli, říká Bába

  • 3
Praha - Český výškař Jaroslav Bába je konečně zdravotně stoprocentně v pořádku, má za sebou kvalitní přípravu a v nadcházející halové sezoně se chce opět vrátit zpět do světové špičky. Kariéru bronzového medailisty z olympijských her v Aténách přibrzdilo únorové vážné zranění kotníku.

V současné době je však již atlet pln optimismu. Ten u něj posiluje dosavadní průběh podzimní přípravy, kterou odstartoval na začátku října v Tatrách a zatím poslední kemp absolvoval na Kanárských ostrovech.

"Ještě před odjezdem na Slovensko jsem byl týden v Egyptě, kde jsem nabíral sílu a regeneroval," prozradil Bába. V polovině listopadu měl sice menší problémy s achilovkou na levé, operované noze, nakonec se ale ukázalo, že nešlo o nic vážného.

"Cítil jsem tam bolest. Žádný zánět jsem tam ale neměl, vše bylo v pořádku. Nakonec se ukázalo, že to vycházelo ze zad, která jsem měl trochu zablokovaná," uvedl atlet.

Momentálně se Bába cítí kondičně v pohodě. "Hlavní je, že drží noha. Zatím jsem se ale zaměřil spíše na techniku, ještě jsem skákat vysoko nezačal. Na to je ale čas," řekl Bába, jenž závěrečnou část přípravy absolvuje začátkem ledna v Praze na Strahově. Doma v Ostravě totiž nemá vhodnou halu.

Seriál závodů pro něj začne 20. ledna, kdy se představí v Hustopečích. Následovat budou klání v Ostravě, Třinci, v únoru se vydá do oblíbené Banské Bystrice, čeká jej i klání ve Stockholmu a poté už jen republikový šampionát a halové mistrovství Evropy v Anglii. Celkem by mělo jít o devět startů i s vrcholem sezony.

"Už se těším, až začnu závodit. Už mi to chybí," přiznal Bába, který věří, že se mu podaří zařadit zpět mezi elitu. "Těžko si mohu dávat konkrétní cíle. Osobně bych se ale chtěl vrátit zpět na svou dřívější úroveň. Aby se mě soupeři opět báli," řekl.

Jeho "pooperační" maximum je 210 cm, před zraněním přitom atakoval laťku umístěnou takřka o 30 cm výše. "To jsem ale skočil v tréninku ze tří kroků. Myslím, že bych momentálně měl 220 skákat bez problémů. Za měsíc bude vše ale jinak," plánoval Bába.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž