Češi zřejmě zlato neobhájí, zatím nemohou

  • 1
Praha - To bylo slávy, když před necelými dvěma lety vybojovala česká čtvrtkařská štafeta v Gentu senzační titul halových evropských šampionů. Jenomže možnost obhajoby na březnovém HME ve Vídni jí zřejmě zůstane odepřena. Evropská atletická asociace (EAA) totiž poprvé v historii přizve k závodu na 4x400 metrů mužů i žen pouze šest vybraných kvartet. A česká čtveřice se zatím mezi pozvanými nevyskytuje. "Nelíbí se mi to," krčil bezmocně rameny Václav Fišer, šéftrenér českých atletů.

"Všechno se podrobuje programovému schématu. Stejný systém zavedli už před několika lety u vícebojařů a teď přišly na řadu štafety," podotkl český kouč. 

Žebříček zemí, které obdržely pozvánky, byl sestaven podle podle nejlepších výkonů čtyř atletů jednotlivých zemí v letošních evropských čtvrtkařských tabulkách. Na halovém evropském šampionátu ve Vídni musí ve štafetě nastoupit minimálně dva závodníci, díky jejichž časům se kvarteto kvalifikovalo. Jinak by dostaly příležitost další čekatelé.

Uzávěrka přihlášek je 31. prosince a svůj požadavek na start ve Vídni v této disciplíně zašle i Český atletický svaz (ČAS). "Nezbývá nám než čekat, ale moc šancí asi nemáme," zaujal skeptický postoj Václav Fišer, jehož k malomyslnosti vedou zkušenosti z minulých let.     

Pokud by se na české účastnické touhy přece jen usmálo štěstí, museli by se obhájci gentského titulu zřejmě zříci služeb čtvrtkařů překážkářů Mužíka a Tesaříka. Dvě štafetové stálice se v zimě zúčastní tréninkového kempu v Jihoafrické republice, absolvují i halové mistrovství republiky, ale poté odcestují za další přípravou do Austrálie.

"Za daných okolností by taková varianta nastala, ale teď nechci nijak předjímat, ještě je brzy a všechno ještě může být jinak," dodal Fišer.

Pozvané štafety
Muži:
Polsko, Velká Británie, Francie, Německo, Rusko, Rakousko (pořádající země).
Ženy: Rusko, Německo, Velká Británie, Bělorusko, Francie, Rakousko (pořádající země).


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž