Bába stoupá vzhůru a je teď dlužníkem Janků

Třinec - Přítelkyni, tyčkařce Kateřině Baďurové, v žertu radil: skoč 480 centimetrů, 490 a jdi domů. Skončilo to atakem na český rekord ve výšce 470. Sám se pak ve výšce pokoušel o 235, svůj osobní rekord. "No jo, tak Káča asi bude furt lepší," ulevil si Tomáš Janků.

"Ona je česká rekordmanka v hale i venku, já ne. Ale zase mám medaile." Do sbírky přidal v sobotu deváté zlato z mistrovství republiky.

Krásně rozjetý závod výškařů v Třinci na chvíli přerušil prudký déšť. Plochu stadionu i doskočiště pokryly velké kaluže.

"Ale pro mě byl snad lepší. Byl jsem hodně vyblázněnej. A jak bylo mokré doskočiště, nerozbíhal jsem se tak rychle, jak bych mohl. Zaplaťpánbůh, ještě pokulhávám s technikou," vysvětloval Janků.

Už když skočil 230 centimetrů, ukazoval na Jaroslava Bábu: "Teď jsi na řadě ty." Bronzový olympijský medailista mu dluží odměnu. "Ale ještě se musím zeptat jakou. Vždycky se o něco vsadím a pak to zapomenu," vtipkoval Janků.

Posunul se totiž mezi jisté účastníky mistrovství světa a uvolnil tím Bábovi případné místo mezi atlety s mírnějším limitem.

"Přesně, jak jsem si to naplánoval," odvětil Bába se smíchem. "Teď ještě abych já skočil, co potřebuju." Musí zdolat 227 centimetrů, aby do Ósaky jel. A v sobotu k tomu neměl daleko.

Během jednoho dne si mohl vylepšit osobní rekord po operaci kotníku o sedm centimetrů. Vždyť dlouho se dostával nejvýš přes 215. Pak se zastavoval na hranici 220. Teď už má za sebou 224. Ale pak přišel déšť.

"Trošku jsme vypadli z tempa, ale nebylo to tak hrozné. Cítím, že forma jde nahoru. Mám na to, limit skočit. Doufám, že dalším závodem padne," věří Bába. "Možností je ještě dost. A kotník je teď v pohodě, nebolí."

Janků kolegův návrat pozoruje: "Ruplo mu v noze při odrazu, i proto mu trvá návrat déle. Věřil jsem mu už na začátku sezony. Pak jsem ho viděl a říkal si: Je ještě špatnej. Ale docela se srovnal," popisuje.

Na sázku přece jen nezapomněl: po sezoně přijde pozvání na skotskou. "Jarda to má teď trošku jednodušší, tak doufám, že se pochlapí."

Český výškař Jaroslav Bába.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž