Atletům se otevřela olympijská vesnice

Mnichov - Část bývalé olympijské vesnice v Mnichově, jež byla před třiceti lety vyhrazena ženám, byla oficiálně otevřena, aby přivítala první z účastníků nadcházejícího mistrovství Evropy. Přes dva ticíce lidí (1305 sportovců a 816 funkcionářů) bude ubytováno v osmi stech apartmánech a téměř šesti stech bungalowech. Prvními z celkového počtu čtyřiašedesáti českých obyvatel budou v pátek ředitel českého svazu František Fojt a technický vedoucí výpravy Vladimír Tikal.

V renovovaném areálu, do něhož se po mistrovství Evropy vrátí studenti, budou mít jeho obyvatelé k dispozici veškeré služby - informační centrum, banku, poštu, obchody, diskotéku, internetovou kavárnu, hernu i pivnici.

Společným centrem je sál, studentská menza, kde mohou všichni sledovat jak divadelní představení, tak na obřích obrazovkách filmy či přenosy ze šampionátu. Vše přesně podle proklamovaného hesla, podle něhož bude mistrovství Evropy "šampionátem krátkých vzdáleností".

S návratem sportovců do olympijské vesnice se však probudila i minulost a s ní i vzpomínky na brutální teroristický útok proti izraelským sportovcům, k němuž došlo právě před třiceti lety (5. září 1972) během olympiády. Také proto bude život ve vesnici a speciálně sedmnáctičlenné výpravy z Izraele podléhat přísným bezpečnostním opatřením.

"My s tím problém nemáme, všichni sportovci budou bydlet ve vesnici," prohlásil šéf izraelské federace Jack Cohen.

Olympijská vesnice bude s ohledem na bezpečnost oddělena od okolního světa plotem, v pohotovosti bude zhruba 1000 policistů a uvnitř vesnice bude působit soukromá bezpečnostní služba. Šeptá se, že v Mnichově je připravena i izraelská tajná služba.

"K tomu se nemohu vyjádřit," reagoval Cohen pro agenturu DPA. Nepotvrdil to ani jeden z vedoucích pracovníků policejního prezídia v Mnichově Werner Feiler. "V každém případě jsou pro izraelské sportovce plánována speciální opatření," řekl pouze.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž