Taťjana Lysenková

Taťjana Lysenková | foto: Reuters

Kladivářská šampionka Lysenková má znovu zastavenou činnost za doping

  • 3
Ruská kladivářka Taťjana Lysenková, olympijská vítězka z Londýna 2012 a dvojnásobná mistryně světa, má zastavenou činnost za doping. Agentuře AFP to bez dalších podrobností o případu potvrdil mluvčí atletické federace IAAF.

Podle ruských médií měla Lysenková pozitivní dopingový test na mistrovství světa 2005 v Helsinkách. Ve finské metropoli skončila původně třetí, po diskvalifikaci vítězné krajanky Olgy Kuzenkovové dostala stříbro.

Nález prý stejně jako před třemi lety v případě Kuzenkovové odhalil zpětný test pomocí moderních metod. Dvaatřicetileté bývalé světové rekordmance hrozí za opakovaný doping doživotní trest.

Lysenková se předloni provdala za trenéra Nikolaje Běloborodova a převzala jeho jméno, následující sezonu vynechala kvůli mateřským povinnostem. Poprvé dopovala v roce 2007, kdy měla při mimosoutěžním odběru pozitivní test na zakázanou látku s antiestrogenovou aktivitou blokující ženské hormony, jež též zmírňuje vedlejší účinky užívání anabolických steroidů.

Poté odmítla analýzu kontrolního vzorku a byla potrestána dvouletým zákazem startu. Po návratu ovládla MS v Tegu 2011 a Moskvě 2013, mezitím triumfovala i na OH v Londýně.

Ruští atleti jsou od loňska kvůli systematickému porušování dopingových pravidel vyřazeni z mezinárodních soutěží a hrozí jim, že nebudou moci startovat na olympijských hrách v Riu de Janeiro.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž