Barbora Špotáková na mítinku v Kolíně

Barbora Špotáková na mítinku v Kolíně | foto:  František Vlček, MAFRA

Špotáková a Vadlejch vzkázali z Kolína soupeřům: Forma před Riem tu je

  • 8
S takovými výkony by za pár dnů v Riu klidně mohli posbírat olympijské medaile. Oštěpaři Barbora Špotáková a Jakub Vadlejch testovali před odletem do Brazílie formu na malém mítinku v Kolíně a vedlo se jim náramně. Špotáková: 66,06. Vadlejch: 87,20.

V případě finalisty nedávného mistrovství Evropy se dokonce jednalo o osobní rekord. „Hned po odhodu oštěpu jsem cítil, že to nebude špatné,“ usmíval se Jakub Vadlejch. „Zároveň jsem poznal, že tam mám i rezervu. Snad ten pravý hod ještě přijde,“ vzhlížel směrem k Riu.

Malá tribuna plná natěšených diváků, ruční měření pásmem, jako soupeři především závodníci z místního oddílu. A když Špotáková vypustila první hod, moderátor ohlásil: „Právě jsme viděli nový rekord stadionu.“

Samozřejmě, takový rekord z dvojnásobné olympijské vítězky favoritku pro hry v Brazílii ještě nedělá. Jenže když za chvilku přidala ještě čtyři metry, už to bylo vážné varování soupeřkám. „Já přitom takové výkony před velkou akcí nemám moc ráda,“ uvedla Barbora Špotáková, zatímco si ledovala loket. „Ruka trochu bolí, ale to je z tréninku. Přijela jsem téměř rovnou ze soustředění v Jablonci,“ prozradila světová rekordmanka.

Kdy je výkon oficiálně platný

Závod musí být zapsán v oficiální termínové listině. A účastnit se ho musejí minimálně dva sportovci v dané kategorii. Tyto parametry akce v Kolíně splňovala, takže výkony oštěpařů jsou platné.

Vrhačský čtvrtek v Kolíně, o tomhle mítinku možná za normálních okolností nevědí ani všichni členové místního klubu. Tentokrát to bylo jiné. Nejprve se se zájmem o start přihlásila Špotáková a ve středu volal šéfovi klubu Jiřímu Tučkovi také Vadlejch.

„Vůbec jsem nevěděl, co od toho čekat. Říkal jsem si, jestli se vůbec nahecuju. Ale pak když jsem tu viděl plno lidí, šlo to samo,“ popisoval Vadlejch. „Atmosféra byla výborná, musíme divákům poděkovat,“ přidala se Špotáková.

Kdy se jim zase poštěstí, aby si zaházeli společně ve smíšeném závodě? V Riu to určitě nebude.

Tam potkají úplně jiné soupeře.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž