Armand Duplantis s přehledem zvládá úvodní výšky finále tyčkařů na mistrovství...

Armand Duplantis s přehledem zvládá úvodní výšky finále tyčkařů na mistrovství světa v Budapešti. | foto: Reuters

Světový atletem roku bude jeden z pětice Čopra, Crouser, Duplantis, Kiptum, Lyles

  • 1
Světovým atletem roku bude tyčkař Armand Duplantis, koulař Ryan Crouser, oštěpař Níradž Čopra, sprinter Noah Lyles, nebo maratonec Kelvin Kiptum. Jména finalistů dnes zveřejnila Světová atletika. Vítěze vyhlásí 11. prosince, stejně jako v ženské kategorii, která zná adeptky na prestižní ocenění od pondělka.

Čtyřiadvacetiletý švédský tyčkař Duplantis jako jediný z pětice finalistů anketu Atlet roku již vyhrál, a to v roce 2020 a loni. Mistr světa v této sezoně dvakrát vylepšil světový rekord. V hale skočil švédský fenomén 622 centimetrů a v zářijovém finále Diamantové ligy v Eugene na závěr venkovní sezony přidal další centimetr.

Ind Čopra rovněž vybojoval zlato na MS v Budapešti, kde skončil mezi oštěpaři třetí Jakub Vadlejch.

Majitelem zlata z posledního šampionátu a zároveň rekordmanem je také Američan Crouser, jenž světové maximum mezi koulaři posunul již na začátku hlavní sezony v květnu v Los Angeles na 23,56 centimetrů.

Jiný americký atlet Lyles odjel z Budapešti se třemi zlaty: triumfoval na stovce, dvoustovce a také ve štafetě.

Světové maximum v této sezoně posunul i keňský vytrvalec Kiptum. Na začátku října vyhrál Chicagský maraton v rekordním čase 2:00:35 hodiny. Mezi letošními úspěchy má Kiptum i triumf na dalším slavném maratonu v Londýně.

O finalistech rozhodlo hlasování vedení a funkcionářů Světové atletiky i veřejnosti na sociálních sítích. V ženské kategorii zvítězí buď etiopská vytrvalkyně Tigist Assefaová, nizozemská překážkářka Femke Bolová, jamajská sprinterka Shericka Jacksonová, keňská běžkyně Faith Kipyegonová, nebo venezuelská trojskokanka Yulimar Rojasová.

Pokud by Duplantis opět anketu vyhrál, třetím prvenstvím by vyrovnal marockého mílaře Hichama El Guerrouje a ruskou tyčkařku Jelenu Isinbajevovou. Rekordmanem je jamajský sprinter Usain Bolt se šesti trofejemi. V roce 2000 vládnul světovým atletům oštěpař Jan Železný.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž