Američanům hrozí odebrání medailí

Londýn - Američtí atleti možná přijdou o čtvrtkařské zlato z mistrovství světa v Paříži. Člen vítězného týmu Calvin Harrison zřejmě nebyl oprávěn na šampionátu startovat. Před mistrovstvím měl totiž pozitivní dopingový test a v jeho případě byl už druhý. To by ovšem znamenalo dvouletý distanc.

V roce 1993 byl při juniorském halovém šampionátu USA pozitivní na pseudoefedrin.

Zatímco za první nález nedovolené povzbudivé látky hrozí sportovci 'pouze' vyloučení ze závodu, při kterém byl vzorek odebrán, a veřejné napomenutí, opakované přistižení se už trestá dvouletým zákazem startu.

Federace IAAF po zveřejnění pozitivního testu na modafinil původně nezpochybnila Harrisonův start na MS, nyní ale šéf lékařské komise Arne Ljungqvist upozornil na deset let starý první případ a Jill Geer, mluvčí amerického svazu, to potvrdil.

"To by byl už druhý prohřešek a to v případě lehkých stimulantů znamená dvouletý distanc," potvrdil agentuře AP Ljundqvist. "V tom případě nebyl oprávněný startovat na světovém šampionátu a měl by být diskvalifikován," dodal švédský funkcionář.

Harrison v Paříži běžel první úsek finálového závodu, po něm se vydali na trať Tyree Washington, Derrick Brew a Jerome Young, který má za sebou rovněž kontroverzní dopingový případ z roku 1999, který jej měl ve skutečnosti stát účast na olympiádě v
Sydney. Harrison letos ve Francii doběhl šestý v individuálním závodě.

Podle Ljungqvista se musí nyní počkat, než americká antidopingová agentura USADA přezkoumá Harrisonův B vzorek z domácího šampionátu. V případě pozitivního výsledku by měla být podle pravidel IAAF vyškrtnuta americká štafeta z výsledků. "O
tom ale musí rozhodnout jiní lidé," řekl Švéd.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž