Američané byli vyloučeni a pak omilostněni

  • 4
Edmonton - Americká štafeta mužů na 4x100 metrů dostala v kanadském Edmontonu šanci obhájit zlato z mistrovství světa v Seville z roku 1999, třebaže byla v rozběhu původně diskvalifikována. Na prvním úseku americké štafety se zranil Jon Drummond a v enormní snaze doběhnout a předat kolík svému kolegovi vyšlápl podle rozhodčích ze své dráhy. Američané okamžitě podali protest, který byl nakonec přijat.

Odvolací komise Mezinárodní atletické federace (IAAF) po shlédnutí videozáznamu usoudila, že Drummond z dráhy nevyšlápl a vrátila Američany do boje. Z nedělního semifinále tak vypadli Belgičané, kteří z diskvalifikace Američanů profitovali. Své účinkování v rozběhu ukončili také vinou chyb na předávkách sprinteři Velké Británie, Německa a Kuby.

"Jury shlédla všechny záznamy a není důvod Američany vyřadit ze soutěže," uvedl viceprezident IAAF Amadeo Francis. "Drummond šlápl pouze na čáru a to se smí," citoval z pravidel. Ta hovoří o tom, že na vnější čáru smí běžec šlápnout, na vnitřní nikoliv. "Proto se Američané zúčastní semifinále," dodal Francis.

"Drummond byl velmi smutný," uvedla mluvčí americké výpravy Gill Geerová. Proti Drummondově vyšlápnutí protestovali Britové, kteří ve stejném závodu neběželi, navíc do semifinále ani nepostoupili. "To považujeme za hodně nefér," uvedla Geerová.

"Jestli jsem vyšlápl, tak proto, že jsem se zranil a cítil jsem ve svalu velkou bolest. Nebylo to v žádném případě úmyslné," přidal se sprinter. "Je mi to moc líto, chtěl jsem doběhnout na předávku třeba po jedné noze, nechal jsem tam srdce. Pro svou zemi," uvedl se slzami v očích Drummond.

Zraněný americký sprinter Drummond, po jeho přešlápnutí do vedlejší fráhy byla štafeta USA na 4 x 100 metrů diskvalifikována.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž