Zapečený lilek s kozím sýrem

Kozí sýr se snadno kombinuje i s lilkem.

Stupeň obtížnosti

Lehké

Vaření 45 min

Ingredience

4 PORCE +

Omáčka pesto:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    644 KCal

    29 %

    27 %

  • Energie

    2694 KJ

    29 %

    27 %

  • Sacharidy

    32,6 g

    37 %

    33 %

  • Vláknina

    6,9 g

    23 %

    23 %

  • Bílkoviny

    16,3 g

    26 %

    24 %

  • Tuky

    47,9 g

    74 %

    68 %

  • nasycené

    12,6 g

  • trans-mastné

    0,2 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Lilek očistíme, opláchneme a podélně rozkrojíme na čtvrtky, které osolíme a opepříme. Dáme ho do mísy, zalijeme vínem a necháme odležet. Mezitím připravíme omáčku pesto. Česnek oloupeme, dáme do hmoždíře, přidáme bazalku, piniová jádra a vše rozdrtíme. Vzniklou jemnou pastu osolíme, opepříme a po částech vmícháme olej. Přisypeme sýr a znovu dobře promícháme.
  2. Lilek opatrně osušíme. V pánvi rozpálíme olej a čtvrtky lilku po obou rozkrojených stranách zprudka opečeme. Sýr rozdělíme na malé kousky, sušená rajčata necháme okapat a nakrájíme.
  3. Lilek dáme do zapékací mísy nebo na talíře (ohnivzdorné), přidáme sušená rajčata a posypeme je sýrem. Zapékáme asi 5 minut v mírně vyhřáté troubě při 130 °C, dokud sýr nezměkne.
  4. Plátky toustového chleba potřeme lehce máslem a opečeme na pánvi po obou stranách. Pak je rozkrájíme na trojúhelníky. Listy salátu opláchneme a necháme okapat. Lilky na talířích opepříme, přidáme omáčku pesto a toasty.
Autor:

Podobné recepty

Široké nudle s pečenými paprikami a rajčaty

Tajemstvím italské kuchyně jsou kvalitní suroviny a jednoduchá příprava.

Kuřecí nugety smažené v kukuřičných lupíncích

Z kuřecích nugetek budou nadšené nejen děti, ale potěšíte jimi i dospělé.

Losos s chřestem a řeřichovou omáčkou

Sezona chřestu je tu. Připravte si zdravý oběd podle našeho receptu.

Husí prsa se šouletem

Chcete překvapit na rodinném obědě? Vyzkoušejte tuto lahůdku.

Zapečená klobása

K večeři si udělejte zapečenou klobásu.