Brownies, kremrole nebo krevety. Valentýn na talíři podle blogerek

aktualizováno 
Láska prochází žaludkem, a tak se před letošním svátkem zamilovaných nechte inspirovat těmi, kdo si dobré jídlo užívají 365 dní v roce. Zeptali jsme se známých českých blogerek, co by uvařily nebo upekly svému milovanému na Valentýna. Podávat se budou nejen sladkosti, ale také pikantní krevety.
Část 1/3

Krevety s chilli a koriandrem

podle Jany Vašákové ze Slepicarna-blog.cz

Krevety s chilli a koriandrem
Jana a Štěpán Vašákovi z blogu Slepičárna

Ingredience na 2 porce:

  • 500 g nevařených, neloupaných krevet
  • extra panenský olivový olej
  • 2 hrsti nasekaného koriandru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička (cayenská)
  • 1 limetka
  • sůl a pepř
  • 2 šalotky
  • 200 ml bílého suchého vína
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 2 stonky řapíkatého celeru

Pracovní postup:

  1. Necháme rozmrznout krevety a začneme je opatrně loupat. Nejdřív odlomíme hlavičku s tělíčkem od ocásku (to je to maso, co chceme), můžou tam zůstat i vnitřnosti. Hlavičky a tělíčka si dáme stranou do cedníku. Pak oloupeme ocásek. Začneme u části, kde byla hlavička, a po vnitřní straně krevety, kde jsou nožičky, jdeme středem a do stran opatrně odloupneme skořápku. Skončíme u ocásku, ale ten loupeme raději zvlášť, a to tahem, zůstanou nám celé ploutvičky na ocásku. Zbytky zase dáme do cedníku.
  2. Nakonec očistíme maso a to tak, že menším ostrým nožem zlehka nařízneme hřbet ve středu, ne moc hluboko, a prsty nebo špičkou nože vytáhneme střívko. To vyhodíme. Maso z krevet opláchneme a dáme stranou na ubrousek osušit. Zbytky skořápek, hlavičky a spol. opláchneme pod tekutou studenou vodou.
  3. Osušené maso z krevet smícháme s olivovým olejem, nasekanými lístky koriandru (1 hrst), jedním stroužkem česneku, chilli a zakapeme šťávou z limetky, osolíme a opepříme. Necháme v ledničce marinovat (čím déle, tím lépe).
  4. Na olivovém oleji orestujeme nasekanou šalotku a česnek dozlatova, přidáme omyté skelety z krevet. Zalijeme bílým vínem, zredukujeme, pak přilijeme i zeleninový vývar a vmícháme nasekané stonky a lístky koriandru (pár pěkných lístků si dáme stranou na ozdobu), řapíkatý celer a chilli papričku. Osolíme, opepříme a vaříme při nižší teplotě, dokud se tekutina nezredukuje, asi 10 minut. Scedíme šťávu (její chuť musí být výrazná a kořeněná), všechno ostatní vyhodíme.
  5. Na pánvi rozehřejeme olej a zprudka orestujeme marinované krevety. Nesmí se dusit. Na závěr zalijeme šťávou z vývaru. Že jsou krevety hotové, poznáme tak, že zrůžoví a zkroutí se. Podáváme je s lístky koriandru.

Tip: Kupujte raději mražené krevety. Ty čerstvé, které jsou tu většinou k dostání, bývají už rozmrazené (mrazí se obvykle již na lodi).

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

KVÍZ: Co víte o penisu? Otestujte své znalosti

Ilustrační fotografie

Každý ví, o čem je řeč, ale zdaleka ne všichni vědí třeba to, kdy nastane u člověka první erekce nebo kdo má nejdelší...

Celebrity neznají dress code, ukázaly outfity na předávání cen Český lev

Něktěré outfity návštěvníků Českého lva neodpovídaly dresscodu

Vybrat perfektní róbu, když víte, že budete pod palbou fotografů a ve světle kamer, není rozhodně jen tak. S nelehkým...

Bez svolení ji lékař sterilizoval. Cítila jsem se méněcenná, říká Romka

Elena Gorolová, romská aktivistka

Neplánovala kupu dětí, ale přála si holčičku. O tu možnost přišla, když ji v jednadvaceti letech po druhém porodu...

Rád jsem pomohl, říká nový majitel kombinézy Ester Ledecké

Tereza Maxová představuje slavnou lyžařskou kombinézu Ester Ledecké.

Unikátní kombinézu Ester Ledecké získal v samotném závěru aukce Jaroslav Böhm. Cena se vyšplhala až na 145 tisíc korun....

Facebookových matek přibývá. Jsou sebestředné, hledají cestu ze samoty

Mobilní internet - ilustrační foto

Na sociálních sítích žijeme úplně všichni. Ať už chceme, nebo ne. Přibývá žen, které nad sdílením příspěvků a...

Další z rubriky

Hubněte zdravě. Vyzkoušejte dietní recepty, které vás zasytí na celý den

Ilustrační fotografie

Kdo chce shodit kila navíc, neměl by začít držet diety podobné hladovkám. Ke zdraví a lepší postavě se dá projíst....

Báječné večeře z trouby. Zapečené cannelloni, slaný koláč a krůtí roláda

Zapečené cannelloni se špenátem a ricottou

Blýskněte se i ve všední večer nevšední dobrotou, která vypadá, že dala hromadu práce, ale při jejíž přípravě stihnete...

Nechte se svést exotickou chutí asijských polévek, které zvládne každý

Čínská polévka s bramborami a vepřovým masem

Milovníci orientálních vůní, neobvyklých ingrediencí a více či méně pálivých chutí, máme něco přesně pro váš mlsný...

"Byla to náhoda?" a další otázky, které nikdy nepokládejte těhotným
"Byla to náhoda?" a další otázky, které nikdy nepokládejte těhotným

Nedávno jsme s kámoškami u lahve Pálavy spontánně otevřely téma – jak jsme prožívaly naše „nejšťastnější období v životě ženy“. Jak hodin přibývalo a vínka ubývalo, dospěly jsme k překvapujícímu zjištění.

Najdete na iDNES.cz