Neděle 18. dubna 2021, svátek má Valérie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 18. dubna 2021 Valérie

Vaječná tlačenka

nehodnoceno

Tato specialita se připravuje nejčastěji o Velikonocích, ale chutnat bude i jindy, třeba při posezení s rodinou.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 30 min

bez tuhnutí

Ingredience

6 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    387 KCal

    18 %

    16 %

  • Energie

    1621 KJ

    18 %

    16 %

  • Sacharidy

    8,2 g

    9 %

    8 %

  • Vláknina

    2,5 g

    8 %

    8 %

  • Bílkoviny

    14,6 g

    23 %

    22 %

  • Tuky

    32,3 g

    50 %

    46 %

  • nasycené

    1,6 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Vejce uvaříme natvrdo, prudce zchladíme ve studené vodě a oloupeme. Tři vejce rozkrojíme, vyjmeme žloutky a rozmačkáme je vidličkou.
  2. Nálev z okurek smícháme s 200 ml vody a zahřejeme asi na 50 °C. Přidáme želatinu, rozmícháme a stáhneme z plotýnky. Rozmačkané žloutky promícháme s majonézou a po částech do nich vmícháme rozpuštěnou želatinu.
  3. Karotku, okurky, šunku, cibuli a bílky nakrájíme na kostičky. Hrášek a kukuřici propláchneme a necháme okapat. Vše nasypeme do majonézové hmoty, dochutíme solí, pepřem a promícháme.
  4. Formu na tlačenku vyložíme potravinářskou fólií tak, aby přečnívala přes okraj. Do formy nalijeme část směsi, do středu položíme celá vařená vejce a opatrně dolijeme zbylou směsí po okraj formy.
  5. Formu uzavřeme fólií, uložíme do chladničky a necháme přes noc ztuhnout. Pak vaječnou tlačenku nakrájíme na plátky a podáváme s čerstvým pečivem a zeleninovým salátem.
Autor:

Podobné recepty

Masové košíčky s vejci

Rafinovaný předkrm s křepelčími vejci vypadá na první pohled docela složitě, ale nakonec je to...

Kopřivová nádivka s mandlemi

Bezmasá varianta pro velikonoční debužírování potěší nejen vegetariány. Nasekané mandle dodávají...

Vaječná pomazánka s paprikou

Barevnější variace na klasickou vajíčkovou pomazánku vás rozveselí a bude ozdobou každé rodinné...

Velikonoční hlavička

K tradičním pokrmům patří ve většině českých domácností o Velikonocích hlavička s uzeným masem.

Velikonoční nádivka s uzeným a vepřovým masem

Když si z procházky donesete domů lístky kopřivy a medvědího česneku, není nic lepšího, než je...

Zobrazit více