Vaječná tlačenka
Tato specialita se připravuje nejčastěji o Velikonocích, ale chutnat bude i jindy, třeba při posezení s rodinou.
Stupeň obtížnosti
Střední
Vaření 30 min
bez tuhnutí
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
387 KCal
18 %
16 %
-
Energie
1621 KJ
18 %
16 %
-
Sacharidy
8,2 g
9 %
8 %
-
Vláknina
2,5 g
8 %
8 %
-
Bílkoviny
14,6 g
23 %
22 %
-
Tuky
32,3 g
50 %
46 %
-
nasycené
1,5 g
-
trans-mastné
0,0 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Vejce uvaříme natvrdo, prudce zchladíme ve studené vodě a oloupeme. Tři vejce rozkrojíme, vyjmeme žloutky a rozmačkáme je vidličkou.
- Nálev z okurek smícháme s 200 ml vody a zahřejeme asi na 50 °C. Přidáme želatinu, rozmícháme a stáhneme z plotýnky. Rozmačkané žloutky promícháme s majonézou a po částech do nich vmícháme rozpuštěnou želatinu.
- Karotku, okurky, šunku, cibuli a bílky nakrájíme na kostičky. Hrášek a kukuřici propláchneme a necháme okapat. Vše nasypeme do majonézové hmoty, dochutíme solí, pepřem a promícháme.
- Formu na tlačenku vyložíme potravinářskou fólií tak, aby přečnívala přes okraj. Do formy nalijeme část směsi, do středu položíme celá vařená vejce a opatrně dolijeme zbylou směsí po okraj formy.
- Formu uzavřeme fólií, uložíme do chladničky a necháme přes noc ztuhnout. Pak vaječnou tlačenku nakrájíme na plátky a podáváme s čerstvým pečivem a zeleninovým salátem.