Doporučujeme

Limonáda z tibi krystalů. Letní hit pro osvěžení i elixír zdraví

  • 6
Fermentovaná voda je nápoj, který si snadno připravíte doma a překvapíte jeho lahodnou chutí rodinu i návštěvu. Záleží jen na vás, jestli bude chutnat po červené řepě, sušeném ovoci nebo třeba růžových květech. Základem pro její výrobu jsou tibi krystaly, díky nimž je také elixírem zdraví.
tibi krystaly

Tento nápoj, kterému se také říká „vodní kefír“, má s tímto mléčným výrobkem mnoho společného, ale přitom chutná i vypadá jako báječná perlivá limonáda. Protože se jedná o fermentovaný nápoj, tak dokáže harmonizovat mikroflóru ve střevech, a tak přispívat k lepšímu trávení, pomáhá také předcházet některým onemocněním trávicí soustavy a celkově posiluje imunitu.

K přípravě tohoto elixíru toho přitom nepotřebujete mnoho. Základem jsou japonské krystaly tibi. Je to shluk kvasných zrn, jež fungují na podobném principu jako kombucha a tibetská houba.

Bakterie, kterými jsou tvořeny, se živí sacharidy, a proto se při výrobě i kultivaci přidává cukr. Nejsou ovšem na jedno použití - když se o ně dobře staráte, můžete z nich nápoj vyrábět znovu a znovu.

Hotový nápoj skladujte v chladu v uzavíratelných nádobách, které ale občas otevřete a nechte „odfouknout! (jako burčák). Vydrží tak tři až čtyři dny. Nedoporučuje se používat chlorovanou vodu, nejlepší pramenitá nebo převařená. Při přípravě limonády také nepoužívejte kovové nástroje. Použité tibi krystaly propláchněte, zalijte oslazenou vodou a skladujte v chladničce.

Přinášíme vám pro inspiraci dva recepty, jak z tibi krystalů vyrobit báječný nápoj pro letní dny.

Nápoj z tibi krystalů

Nápoj z tibi krystalů

podle Jaroslava Žídka, šéfkuchaře restaurace bratislavského Grand Hotelu River Park

Ingredience: 

  • 3,5 l předvařené a vychlazené vody
  • 200 g cukru
  • 200 g tibi krystalů
  • 60 g sušeného ovoce (rozinky, fíky)
  • 1 oloupaný citron

Pracovní postup:

  1. Nejprve si vyrobíme základ tak, že odvážený cukr rozmícháme ve vodě.
  2. Přidáme tibi krystaly, sušené ovoce a citron.
  3. Necháme tři dny kvasit, pak přecedíme do uzavíratelné lahve a skladujeme v lednici.

Tip šéfkuchaře: Takto připravený nápoj můžete pít bez příchuti, případně dochutit domácím sirupem nebo ovocným džusem. Můžete do něj také přidat ovoce, zeleninu, zázvor nebo kávu a nechat dalších 24 hodin fermentovat.

Tibi limonáda z okvětních lístků růží

Tibi limonáda z okvětních lístků růží

Ingredience:

  • necelé 3 litry vody
  • 12 lžic cukru
  • 1 červená řepa
  • okvětní lístky růží
  • hrst rozinek
  • šťáva z 1 citronu

Pracovní postup:

  1. Do třílitrové skleněné lahve vložíme tibi krystaly, zalijeme je sladkým roztokem, přidáme pokrájenou řepu, okvětní lístky a rozinky.
  2. Zakryjeme víčkem a necháme 48 v pokojové teplotě fermentovat.
  3. Vyjmeme řepu, rozinky a lístky.
  4. Scedíme přes plastové sítko, přidáme citronovou šťávu a přelijeme do plastových nebo skleněných lahví s uzávěrem.
  5. Dáme vychladit.

Tip: Místo vody můžete osladit bylinkový čaj, limonáda bude mít ještě zajímavější chuť.


  • Vybrali jsme pro Vás