Slaný závin s masovo-vaječnou náplní
Klasický štrúdl je skvělá vychytávka, ale ten slaný je ještě vyšší level. Hodí se nejen na rodinné oslavy a večírky, ale třeba jen tak k vínu.
Stupeň obtížnosti
Střední
Vaření 70 min
bez odležení
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
191 KCal
9 %
8 %
-
Energie
801 KJ
9 %
8 %
-
Sacharidy
12,5 g
14 %
12 %
-
Vláknina
1,0 g
3 %
3 %
-
Bílkoviny
11,2 g
18 %
17 %
-
Tuky
10,4 g
16 %
15 %
-
nasycené
4,8 g
-
trans-mastné
0,2 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- V míse smícháme mouku se solí, nastrouháme do ní tuk, přilijeme pivo a vypracujeme hladké těsto. Vytvarujeme z něj kouli, položíme na pomoučněnou desku, zakryjeme nahřátým kastrůlkem a necháme 30 minut odpočinout.
- Na rozehřátém oleji krátce opečeme na kostičky nakrájenou papriku, přidáme hrášek, osolíme, opepříme a dáme stranou. Do misky nakrájíme na kolečka rohlík, zalijeme ho smetanou.
- V jiné míse smícháme dobře vychlazené maso se solí a pepřem. Jakmile se směs začne lepit, zapracujeme do ní rozmočený rohlík, prolisovaný česnek, bylinky a nakonec vychladlou papriku s hráškem.
- Těsto rozválíme na obdélníkový plát, do středu podélně rozetřeme polovinu masové náplně a do ní opatrně vmáčkneme natvrdo uvařená a oloupaná vejce. Na ně dáme zbytek náplně a překryjeme ji podélnými stranami těsta. Okraje pevně přimáčkneme, závin přendáme na plech vyložený pečicím papírem, propíchneme ho vidličkou, potřeme rozpuštěným máslem a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 30 minut.