Slané bylinkové bochánky

Tyto bochánky chutnají skvěle například k salátům.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 180 min

Ingredience

18 PORCE +

Na těsto:

Na křížky:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    162 KCal

    7 %

    7 %

  • Energie

    678 KJ

    7 %

    7 %

  • Sacharidy

    24,0 g

    27 %

    24 %

  • Vláknina

    1,1 g

    4 %

    4 %

  • Bílkoviny

    5,8 g

    9 %

    9 %

  • Tuky

    4,5 g

    7 %

    6 %

  • nasycené

    2,4 g

  • trans-mastné

    0,1 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Do velké mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, droždí, sůl a změklé máslo. Vše důkladně propracujeme, přidáme najemno nasekané bylinky, granulovaný česnek, nastrouhaný sýr a prošlehané vejce.
  2. Za postupného přilévání vlažného mléka vypracujeme hladké těsto. Jakmile se těsto začne oddělovat od boků hnětací nádoby, vyklopíme ho na pomoučněnou pracovní plochu a důkladně prohněteme. Vypracované těsto vrátíme do mísy, zakryjeme fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení objemu (60-90 minut).
  3. Vykynuté těsto vyklopíme a rozdělíme na 18 stejně velkých kousků, ze kterých vytvarujeme kuličky. Jeden velký plech nebo dva menší vyložíme pečicím papírem a pomažeme máslem. Plech nebo plechy poklademe bochánky ve vzdálenosti 1 cm od sebe. Zakryjeme je tukem potřenou fólií a necháme v teple kynout do zdvojnásobení objemu.
  4. V misce smícháme mouku a 5 lžic studené vody. Pokud je těstíčko příliš tuhé, přidáme další lžíci vody. Vzniklé těstíčko naplníme do cukrářského sáčku s úzkou hladkou koncovkou a na vykynuté bochánky nastříkáme křížky. Pečeme při 220 °C asi 10 minut, poté snížíme teplotu na 200 °C a pečeme dozlatova dalších 5-10 minut. Upečené bochánky ihned přendáme na mřížku a necháme vychladnout.
Autor:

Podobné recepty

Sezamové bulky

Upečte si nadýchané pečivo, které můžete podávat třeba k snídani.

Sendvič s kuřecím masem

Sendviče skvěle poslouží jako jednoduchý oběd do práce.

Omeletky plněné kachními prsíčky a zeleninou

Luxusní jednohubky pro opravdově gurmány.

Plněné papričky

Ideální pochutina na večer k pivu.

Pečená karotka s parmezánem

Už vás nebaví si dávat jen tak samotnou mrkev? Dejte si na ní parmezán a zapečte jí.