Ingredience
Postup
- Do velké mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, droždí, sůl a změklé máslo. Vše důkladně propracujeme, přidáme najemno nasekané bylinky, granulovaný česnek, nastrouhaný sýr a prošlehané vejce.
- Za postupného přilévání vlažného mléka vypracujeme hladké těsto. Jakmile se těsto začne oddělovat od boků hnětací nádoby, vyklopíme ho na pomoučněnou pracovní plochu a důkladně prohněteme. Vypracované těsto vrátíme do mísy, zakryjeme fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení objemu (60-90 minut).
- Vykynuté těsto vyklopíme a rozdělíme na 18 stejně velkých kousků, ze kterých vytvarujeme kuličky. Jeden velký plech nebo dva menší vyložíme pečicím papírem a pomažeme máslem. Plech nebo plechy poklademe bochánky ve vzdálenosti 1 cm od sebe. Zakryjeme je tukem potřenou fólií a necháme v teple kynout do zdvojnásobení objemu.
- V misce smícháme mouku a 5 lžic studené vody. Pokud je těstíčko příliš tuhé, přidáme další lžíci vody. Vzniklé těstíčko naplníme do cukrářského sáčku s úzkou hladkou koncovkou a na vykynuté bochánky nastříkáme křížky. Pečeme při 220 °C asi 10 minut, poté snížíme teplotu na 200 °C a pečeme dozlatova dalších 5-10 minut. Upečené bochánky ihned přendáme na mřížku a necháme vychladnout.