Ingredience
Postup
- Máslo rozpustíme a necháme zchladnout. Mléko mírně zahřejeme, rozdrobíme do něj droždí, přidáme několik lžic cukru a hladké mouky a necháme vzejít. Smícháme zbylou mouku (všechny druhy) a cukr, špetku soli, vlažné máslo, žloutky a kvásek. Všechny přísady propracujeme dohladka, těsto zabalíme do fólie a necháme odležet 20 minut v chladničce.
- Mezitím utřeme tvaroh s cukrem, žloutkem a pudinkovým práškem dohladka. Pak těsto rozválíme na plát 3 mm silný a rozkrájíme ho na malé čtverečky. Do středu čtverečků dáme připravenou tvarohovou náplň, cípy těsta nad náplní spojíme (přebytečné těsto odštípneme) a vytvarujeme kuličky, které klademe na plech vyložený pečicím papírem.
- Střed kuliček protlačíme prstem potřeným olejem a do koláčků rozdělíme náplně.
- Na jednu třetinu koláčků dáme ořechovou náplň: Všechny přísady dáme do kastrůlku, promícháme a krátce povaříme. Stáhneme z plotýnky a necháme vychladnout. Na druhou třetinu dáme makovou náplň, kterou navíc ozdobíme mandlovými lupínky: Všechny přísady na náplň dáme do kastrůlku, promícháme a za stálého míchání asi 3 minuty povaříme. Odstavíme a necháme vychladnout. Na posypání budeme potřebovat asi 2 lžíce mandlových lupínků.
- Na zbylé koláčky přijde povidlová náplň posypaná drobenkou: Povidla dobře rozmícháme a podle potřeby zahustíme strouhaným perníkem. Na drobenku smícháme mouku, cukr, máslo, skořici a vše prsty rozemneme.
- Koláčky pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 20 minut. Po upečení je pokapeme rozpuštěným máslem promíchaným s rumem.