Protlačované koláčky
Těmito krásnými koláčky všechny ohromíte.
Postup
- Máslo rozpustíme a necháme zchladnout. Mléko mírně zahřejeme, rozdrobíme do něj droždí, přidáme několik lžic cukru a hladké mouky a necháme vzejít. Smícháme zbylou mouku (všechny druhy) a cukr, špetku soli, vlažné máslo, žloutky a kvásek. Všechny přísady propracujeme dohladka, těsto zabalíme do fólie a necháme odležet 20 minut v chladničce.
- Mezitím utřeme tvaroh s cukrem, žloutkem a pudinkovým práškem dohladka. Pak těsto rozválíme na plát 3 mm silný a rozkrájíme ho na malé čtverečky. Do středu čtverečků dáme připravenou tvarohovou náplň, cípy těsta nad náplní spojíme (přebytečné těsto odštípneme) a vytvarujeme kuličky, které klademe na plech vyložený pečicím papírem.
- Střed kuliček protlačíme prstem potřeným olejem a do koláčků rozdělíme náplně.
- Na jednu třetinu koláčků dáme ořechovou náplň: Všechny přísady dáme do kastrůlku, promícháme a krátce povaříme. Stáhneme z plotýnky a necháme vychladnout. Na druhou třetinu dáme makovou náplň, kterou navíc ozdobíme mandlovými lupínky: Všechny přísady na náplň dáme do kastrůlku, promícháme a za stálého míchání asi 3 minuty povaříme. Odstavíme a necháme vychladnout. Na posypání budeme potřebovat asi 2 lžíce mandlových lupínků.
- Na zbylé koláčky přijde povidlová náplň posypaná drobenkou: Povidla dobře rozmícháme a podle potřeby zahustíme strouhaným perníkem. Na drobenku smícháme mouku, cukr, máslo, skořici a vše prsty rozemneme.
- Koláčky pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 20 minut. Po upečení je pokapeme rozpuštěným máslem promíchaným s rumem.
Zobrazit postup
Zobrazit ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
120 KCal
5 %
5 %
-
Energie
500 KJ
5 %
5 %
-
Sacharidy
12,3 g
14 %
12 %
-
Vláknina
1,3 g
4 %
4 %
-
Bílkoviny
2,7 g
4 %
4 %
-
Tuky
6,4 g
10 %
9 %
-
nasycené
2,7 g
-
trans-mastné
0,1 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Autor:
Kulinární studio MAFRA
Podobné recepty
Žloutkové řezy
Tyto řezy jsou maličkou pracnější, ovšem výsledek je skutečně božský.
Pomerančové řezy
Máte chuť na tento tropický dezert? Tak neváhejte a připravte si ho.