Polévka z pečené mrkve

nehodnoceno

Tento mrkvový krém můžete podávat i jako hlavní chod.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 90 min

Ingredience

4 PORCE +

Na krutony:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    320 KCal

    15 %

    13 %

  • Energie

    1338 KJ

    15 %

    13 %

  • Sacharidy

    25,5 g

    29 %

    26 %

  • Vláknina

    6,2 g

    21 %

    21 %

  • Bílkoviny

    10,8 g

    17 %

    16 %

  • Tuky

    17,7 g

    27 %

    25 %

  • nasycené

    5,3 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Nakrájenou mrkev vyskládáme na pečicí papír, zakápneme 1 lžící olivového oleje, přidáme česnek s tymiánem a pečeme při 200 °C asi 45-50 minut.
  2. Jakmile je mrkev upečená, nahřejeme zbylý olej v hrnci spolu s máslem, přisypeme cibuli a asi 10 minut opékáme, přidáme upečený česnek vymáčknutý ze slupky, pečenou mrkev a zalijeme vývarem, necháme 10 minut probublávat.
  3. Mezitím připravíme krutony. Proužky chleba omotáme slaninou, vyskládáme na plech, zakápneme olejem a pečeme asi 10 minut dozlatova.
  4. Polévku rozmixujeme, vmícháme 5 lžic smetany, podle chuti osolíme a opepříme. Pokud je to potřeba, naředíme polévku vývarem nebo vodou. Podáváme ozdobené zbylou smetanou a tymiánem, spolu s krutony.
Autor:

Podobné recepty

Polévka s čepicí z listového těsta

Vyšperkujte polévku listovým těstem.

Rajčatová polévka s kuřetem a fazolkami

Výborná polévka, která je inspirována italskou kuchyní.

Puchero

Puchero je tradiční polévka, která pochází ze Španělska.

Rajská polévka s fazolkami

Jednoduchá polévka, která zachutná všem.

Španělské puchero

Tradiční španělská polévka, která je opravdu sytá.