Pečená husa se zelím a knedlíkem

1 hodnocení

Preferujete na svatého Štěpána raději husu než kachnu. Poradíme vám, jak ji připravit tak, aby zachutnala opravdu každému. V tradičním receptu pak nechybí ani zelí a knedlík.

Stupeň obtížnosti

Náročné

Vaření 120 min

Ingredience

6 PORCE +

Bílé zelí:

Červené zelí:

Dohotovení:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    884 KCal

    40 %

    37 %

  • Energie

    3699 KJ

    40 %

    37 %

  • Sacharidy

    10,0 g

    11 %

    10 %

  • Vláknina

    3,6 g

    12 %

    12 %

  • Bílkoviny

    36,3 g

    58 %

    53 %

  • Tuky

    77,0 g

    118 %

    110 %

  • nasycené

    23,3 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Husu zvenku i zevnitř osolíme, posypeme kmínem a položíme prsíčky dolů na pekáč. Podlijeme naběračkou vody a vložíme do trouby. Asi po 60 minutách husu otočíme a kůži na několika místech propíchneme, aby se sádlo dobře vypeklo.
  2. Přidáme nakrájená jablka. Husu pečeme ještě zhruba 30 minut. Vypečený tuk podléváme horkou vodou, aby se nepřipaloval, a průběžně jej také odebíráme.
  3. Mezitím si nakrájíme kysané zelí a pokud je příliš kyselé, propláchneme ho vlažnou vodou. Necháme okapat, vložíme do hrnce, okmínujeme, zalijeme horkou vodou, přiklopíme pokličkou a vaříme.
  4. Cibuli si nakrájíme najemno, necháme ji zpěnit na rozpáleném sádle, zasypeme hladkou moukou a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. K poloměkkému zelí přidáme jíšku a dusíme doměkka. Během dušení občas zamícháme. Stejným způsobem připravíme i červené zelí. Hotovou husu podáváme se zelím a knedlíky.
Autor:

Podobné recepty

Široké nudle s pečenými paprikami a rajčaty

Tajemstvím italské kuchyně jsou kvalitní suroviny a jednoduchá příprava.

Kuřecí nugety smažené v kukuřičných lupíncích

Z kuřecích nugetek budou nadšené nejen děti, ale potěšíte jimi i dospělé.

Losos s chřestem a řeřichovou omáčkou

Sezona chřestu je tu. Připravte si zdravý oběd podle našeho receptu.

Pečený rolovaný bok v kysaném zelí

Pečený bok chutná skvěle v kombinaci s bramborovým knedlíkem.

Placičky z lososa a brambor

Hledáte inspiraci na zdravý oběd? Vyzkoušejte placičky podle našeho receptu.