Pečená husa se zelím a knedlíkem
Preferujete na svatého Štěpána raději husu než kachnu. Poradíme vám, jak ji připravit tak, aby zachutnala opravdu každému. V tradičním receptu pak nechybí ani zelí a knedlík.
Stupeň obtížnosti
Náročné
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
884 KCal
40 %
37 %
-
Energie
3699 KJ
40 %
37 %
-
Sacharidy
10,0 g
11 %
10 %
-
Vláknina
3,6 g
12 %
12 %
-
Bílkoviny
36,3 g
58 %
53 %
-
Tuky
77,0 g
118 %
110 %
-
nasycené
23,3 g
-
trans-mastné
0,0 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Troubu předehřejeme na 180 °C. Husu zvenku i zevnitř osolíme, posypeme kmínem a položíme prsíčky dolů na pekáč. Podlijeme naběračkou vody a vložíme do trouby. Asi po 60 minutách husu otočíme a kůži na několika místech propíchneme, aby se sádlo dobře vypeklo.
- Přidáme nakrájená jablka. Husu pečeme ještě zhruba 30 minut. Vypečený tuk podléváme horkou vodou, aby se nepřipaloval, a průběžně jej také odebíráme.
- Mezitím si nakrájíme kysané zelí a pokud je příliš kyselé, propláchneme ho vlažnou vodou. Necháme okapat, vložíme do hrnce, okmínujeme, zalijeme horkou vodou, přiklopíme pokličkou a vaříme.
- Cibuli si nakrájíme najemno, necháme ji zpěnit na rozpáleném sádle, zasypeme hladkou moukou a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. K poloměkkému zelí přidáme jíšku a dusíme doměkka. Během dušení občas zamícháme. Stejným způsobem připravíme i červené zelí. Hotovou husu podáváme se zelím a knedlíky.