Doporučujeme

Blíží se svátek zamilovaných. Potěšte svou lásku valentýnským dortem

  • 47
Třináctého února budou zase po roce ti, kdo se mají rádi, chystat velkou láskyplnou oslavu. Možná, že si radši zajdete na večeři, než abyste doma chystali kulinární překvapení. Ale nic nezkazíte, když svou drahou polovičku překvapíte vlastnoručně připravenou sladkou dobrotou.
Zamilovaný koláč

Zamilovaný koláč

Ingredience:

  • 320 g hladké mouky
  • 225 g másla
  • 35 g krupicového cukru
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 3–4 lžíce ledové vody
  • 350 g kvalitního višňového džemu

Pracovní postup:

  1. Ve velké míse smícháme mouku s 30 g cukru a špetkou soli. Přidáme rozkvedlaná vejce a promícháme. Přilijeme ledovou vodu, máslo nastrouháme na struhadle a rychle zapracujeme, aby se nerozteklo.
  2. Těsto rozdělíme na dva díly. Každý zabalíme do potravinové fólie a dáme alespoň na 30 minut do lednice. Troubu předehřejeme na 200 °C.
  3. První díl těsta rozválíme na pomoučeném válu do placky tak, aby mělo průměr zhruba 30 cm. Pomocí válečku ho přeneseme do formy a rozprostřeme do krajů. Těsto, které přebývá, odkrojíme. Dno propícháme vidličkou. Na připravený základ rovnoměrně rozprostřeme džem.
  4. Druhý díl těsta rozválíme na stejnou sílu jako první a pomocí vykrajovátek vykrajujeme různě velká srdíčka, kterými dozdobíme koláč.
  5. Zbylé vejce prošleháme a přidáme do něj trochu cukru. Mašlovačkou potřeme koláč a dáme na 15 minut péct. Poté alobalem přikryjeme okraj koláče, snížíme teplotu na 180 °C a pečeme dalších 15 minut. 
  6. Necháme vychladnout a podáváme.
Valentýnský dort s višňovým džemem

Valentýnský dort s višňovým džemem

Ingredience:

Na těsto

  • 4 vejce
  • 4 lžíce vody
  • 200 g krupicového cukru
  • 85 g polohrubé mouky + na posypání
  • 85 g škrobové moučky
  • ½ kypřicího prášku s vinným kamenem
  • 1 lžíce instantní kávy
  • 1 lžíce másla

Na ozdobu:

  • 260 g kvalitního višňového džemu
  • ½ hrnku vypeckovaných kompotovaných višní 
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • lžíce strouhané čokolády
  • moučkový cukr na posypání

Pracovní postup:

  1. Vejce s vodou a cukrem ušleháme do hladka. V jiné míse smícháme mouku, škrobovou moučku a kypřicí prášek a postupně vmícháme do vaječné směsi. Nakonec přidáme lžíci instantní kávy.
  2. Těsto vlijeme do máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy a dáme péct do trouby předehřáté na 175 °C asi na 20 až 30 minut.
  3. Vychladlý korpus podélně rozkrojíme na dvě poloviny.
  4. Spodní část potřeme višňovým džemem a ozdobíme šlehačkou. Přiklopíme druhou polovinou korpusu, ozdobíme šlehačkou a vypeckovanými višněmi a posypeme strouhanou čokoládou a moučkovým cukrem.
Palačinkový dortík

Palačinkový dortík

Ingredience:

Na těsto:

  • 100 g hladké mouky
  • lžička kypřicího prášku do pečiva
  • lžička mleté skořice 
  • lžička vanilkového extraktu
  • 1 vejce
  • 90 ml polotučného mléka
  • 40 ml perlivé vody
  • 1 lžíce řepkového oleje + na smažení

Na ozdobu:

  • hrst zrníček granátového jablka
  • hrst malin a ostružin
  • ½ hrsti mandlových plátků
  • 5 lžic džemu lesní směs
  • 4 lžíce arašídového másla

Pracovní postup:

V misce smícháme vejce, vanilkový extrakt, mléko, perlivou vodu a olej. V další míse promícháme sypké ingredience na těsto a po částech je přidáme k tekuté směsi. Pořádně promícháme a necháme pár minut odstát

Rozpálíme pánev a na trošce oleje postupně smažíme palačinky o průměru asi 10 cm a síle asi 1 cm.

Na talíř dáme první palačinku, potřeme ji džemem a arašídovým máslem a položíme na ni další palačinku. Stejný postup zopakujeme u ostatních, dokud nevznikne dortík. Poslední potřete jen džemem a celý dort ozdobte ovocem a mandlovými plátky.


  • Vybrali jsme pro Vás