Zamilovaný koláč
Ingredience:
- 320 g hladké mouky
- 225 g másla
- 35 g krupicového cukru
- špetka soli
- 2 vejce
- 3–4 lžíce ledové vody
- 350 g kvalitního višňového džemu
Pracovní postup:
- Ve velké míse smícháme mouku s 30 g cukru a špetkou soli. Přidáme rozkvedlaná vejce a promícháme. Přilijeme ledovou vodu, máslo nastrouháme na struhadle a rychle zapracujeme, aby se nerozteklo.
- Těsto rozdělíme na dva díly. Každý zabalíme do potravinové fólie a dáme alespoň na 30 minut do lednice. Troubu předehřejeme na 200 °C.
- První díl těsta rozválíme na pomoučeném válu do placky tak, aby mělo průměr zhruba 30 cm. Pomocí válečku ho přeneseme do formy a rozprostřeme do krajů. Těsto, které přebývá, odkrojíme. Dno propícháme vidličkou. Na připravený základ rovnoměrně rozprostřeme džem.
- Druhý díl těsta rozválíme na stejnou sílu jako první a pomocí vykrajovátek vykrajujeme různě velká srdíčka, kterými dozdobíme koláč.
- Zbylé vejce prošleháme a přidáme do něj trochu cukru. Mašlovačkou potřeme koláč a dáme na 15 minut péct. Poté alobalem přikryjeme okraj koláče, snížíme teplotu na 180 °C a pečeme dalších 15 minut.
- Necháme vychladnout a podáváme.
Valentýnský dort s višňovým džemem
Ingredience:
Na těsto
- 4 vejce
- 4 lžíce vody
- 200 g krupicového cukru
- 85 g polohrubé mouky + na posypání
- 85 g škrobové moučky
- ½ kypřicího prášku s vinným kamenem
- 1 lžíce instantní kávy
- 1 lžíce másla
Na ozdobu:
- 260 g kvalitního višňového džemu
- ½ hrnku vypeckovaných kompotovaných višní
- 500 ml smetany ke šlehání
- lžíce strouhané čokolády
- moučkový cukr na posypání
Pracovní postup:
- Vejce s vodou a cukrem ušleháme do hladka. V jiné míse smícháme mouku, škrobovou moučku a kypřicí prášek a postupně vmícháme do vaječné směsi. Nakonec přidáme lžíci instantní kávy.
- Těsto vlijeme do máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy a dáme péct do trouby předehřáté na 175 °C asi na 20 až 30 minut.
- Vychladlý korpus podélně rozkrojíme na dvě poloviny.
- Spodní část potřeme višňovým džemem a ozdobíme šlehačkou. Přiklopíme druhou polovinou korpusu, ozdobíme šlehačkou a vypeckovanými višněmi a posypeme strouhanou čokoládou a moučkovým cukrem.
Palačinkový dortík
Ingredience:
Na těsto:
- 100 g hladké mouky
- lžička kypřicího prášku do pečiva
- lžička mleté skořice
- lžička vanilkového extraktu
- 1 vejce
- 90 ml polotučného mléka
- 40 ml perlivé vody
- 1 lžíce řepkového oleje + na smažení
Na ozdobu:
- hrst zrníček granátového jablka
- hrst malin a ostružin
- ½ hrsti mandlových plátků
- 5 lžic džemu lesní směs
- 4 lžíce arašídového másla
Pracovní postup:
V misce smícháme vejce, vanilkový extrakt, mléko, perlivou vodu a olej. V další míse promícháme sypké ingredience na těsto a po částech je přidáme k tekuté směsi. Pořádně promícháme a necháme pár minut odstát
Rozpálíme pánev a na trošce oleje postupně smažíme palačinky o průměru asi 10 cm a síle asi 1 cm.
Na talíř dáme první palačinku, potřeme ji džemem a arašídovým máslem a položíme na ni další palačinku. Stejný postup zopakujeme u ostatních, dokud nevznikne dortík. Poslední potřete jen džemem a celý dort ozdobte ovocem a mandlovými plátky.