Pondělí 25. května 2020, svátek má Viola
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 25. května 2020 Viola

Vášnivé valentýnské menu. Zázvor, šafrán, chilli a mořské plody

  0:31aktualizováno  0:31
Dnes je svátek svatého Valentýna, takže nezapomeňte toho, koho máte rádi, obdarovat nějakou maličkostí, nebo mu aspoň říct, co pro vás znamená. Největší dojem ale uděláte, když připravíte slavnostní valentýnské menu. Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem.

Šafránové rizoto s chorizem a mušlemi svatého Jakuba | foto: Profimedia.cz

Menu jsme sestavili tak, že byste jej měli s přehledem zvládnout do hodiny. Recepty nejsou náročné na přípravu, v tipech najdete i doporučení, co dělat, když něco neseženete, nebo budete hodně zápasit s časem.

V receptech jsou navíc použity i suroviny, které mají afrodiziakální účinky, takže jsou ideální právě pro zamilované páry. A nezapomeňte dát vychladit víno, do rizota ho spotřebujete jen trochu...

Mrkvová polévka se zázvorem a chipsy z červené řepy

Ingredience:

Mrkvová polévka se zázvorem a chipsy z červené řepy
  • 1 větší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 300 g mrkve
  • řepkový olej
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • zeleninový vývar
  • 2 cm zázvoru
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 menší červená řepa
  • olivový olej
  • mořská sůl

Pracovní postup:

  1. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme najemno. Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka. Do většího hrnce nalijeme lžíci až dvě oleje, necháme na něm zpěnit cibuli a restujeme. Když začne zlátnout, přidáme česnek (ne dřív, zhořknul by). Přisypeme kurkumu, necháme rozvonět a přidáme mrkev.
  2. Promícháme, chvíli restujeme, pak přilijeme asi tolik vývaru, aby byla mrkev dostatečně ponořená, zmírníme plamen a vaříme asi 10 minut.
  3. Zázvor oloupeme a nastrouháme. Přidáme ho do polévky a ještě asi pět minut vaříme. Když je mrkev měkká, polévku rozmixujeme, zředíme vývarem na požadovanou hustotu a dochutíme solí a pepřem.
  4. Podáváme ozdobenou chipsy z červené řepy, které jsme si připravili takto: řepu oloupeme, nakrájíme na velmi tenké plátky, rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme olivovým olejem. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C dokřupava. Ještě teplé posypeme mořskou solí.

Tip: Pokud jste na štíru s časem, můžete koupit řepové chipsy už hotové nebo polévku ozdobit opraženými dýňovými semínky či kurutony.

Šafránové rizoto s chorizem a mušlí svatého Jakuba

Ingredience:

Šafránové rizoto s chorizem a mušlemi svatého Jakuba
  • dvě špetky lžičky šafránu
  • 1 menší cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 1 hrnek rýže arborio
  • 1/2 hrnku suchého bílého vína
  • 5 hrnků rybího vývaru
  • 400 g mušlí sv. Jakuba
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • chorizo
  • 1 lžíce másla

Pracovní postup:

  1. Šafrán vložíme do mističky a zalijeme horkým vývarem. Necháme stranou.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. V hrnci nebo kastrolu zahřejeme olej a zpěníme na něm cibuli. Pak přisypeme rýži, promícháme a chvíli restujeme. Přilijeme víno, promícháme a asi pět minut vaříme, až se alespoň polovina vína odpaří.
  3. Přilijeme trochu horkého vývaru, aby byla rýže ponořená, promícháme a chvíli vaříme.
  4. Pak vmícháme vývar se šafránem, promícháme a stále vaříme. Postupně přidáváme po troškách vývar (nemusíme spotřebovat všechen) a promícháváme.
  5. Když je rýže téměř hotová, vmícháme maso z mušlí svatého Jakuba, opatrně promícháme, přidáme vývar, pokud je třeba a vaříme ještě asi pět minut.
  6. Úplně nakonec dochutíme solí a pepřem, vmícháme máslo a podáváme s plátky choriza, které jsme mírně ohřáli na nepřilnavé pánvi.

Tip: Pokud neseženete mušle, můžete rizoto připravit s jinými mořskými plody nebo rybím masem. Šafránové rizoto je také skvělé s italskou salsicciou (klobáskou), v tom případě ale použijte jiný než rybí vývar.

Čokoládové fondue s ovocem

Čokoládové fondue s ovocem

Ingredience:

  • 300 g čerstvého ovoce (banány, jahody, kiwi, hroznové víno aj.)
  • 200 g kvalitní hořké čokolády
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 4 cl kávového likéru
  • chilli vločky

Pracovní postup:

  1. Ovoce omyjeme, očistíme a nakrájíme na přibližně stejně velké kousky (jednohubky).
  2. Ve vodní lázni v nádobě na fondue ohřejeme smetanu, nalámeme do ní čokoládu a promícháme, až se obě ingredience spojí.
  3. Nádobu přendáme na stolní ohřívač, přilijeme kávový likér a vmícháme chilli. Vidličkami na fondue napichujeme ovoce a namáčíme je v čokoládě.

Tip: K fondue můžete podávat ještě strouhaný kokos, mleté oříšky nebo ozdobné cukrové sypání, které dáte do misek a každý si namáčí své sousto dle chuti.

Autor:
  • Nejčtenější

Jsem HIV pozitivní, zjistila Monika. Otěhotněla se sňatkovým podvodníkem

Monika čeká dítě se sňatkovým podvodníkem. Je zamilovaná a odhodlaná na něj počkat, než si odpyká trest. V takovém...

Podprsenku nesundavejte. Jinak vás čekají samé nepříjemnosti

Domov – místo, kde si můžeme bez obav sundat podprsenku. I to je jeden z mnoha důvodů, proč vlastní obydlí tolik...

Tři roky bez šamponu a žena má dokonalé kudrliny a kvalitní vlasy

Devětadvacetiletá Rachel Rondová z Holandska měla v dětství krásně kudrnaté vlasy. Jakmile si je ale v pubertě začala...

Obezitolog: Tlouštíci opět nabírají, televizní hubnutí nabádá k nesmyslům

Osm tlouštíků hublo každý týden před očima televizních diváků pod vedením odborných poradců. Pořady tohoto typu jsou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Milenec? Ano, ale nezapomínejte na důležitá pravidla nevěry

Nejen muži, ale i ženy často utíkají za potěchou mimo domov. Hledají si milence, který jim dá to, co ve vlastní ložnici...

Svoboda na dvou kolech Čechy láká. Porovnali jsme nejpopulárnější skútry

Premium Skútr, to znamená hlavně svobodu pohybu namísto stání v kolonách. V porovnání s automobilem nabízí levnější a...

Mám už celé krize dost, hyperbola strachu je šílená, říká šéfkuchař Pohlreich

Premium Když vidíte sedět Zdeňka Pohlreicha v úplně prázdné restauraci Next Door v centru Prahy, kde jste si dřív bez rezervace...

Bojíte se do MHD? Poradíme, jak vybrat auto za jeden plat

Premium Pandemie koronaviru zvýšila zájem o nejlevnější auta, která představují bezpečnou alternativu k jízdě v MHD. Porovnali...

  • Další z rubriky

Zdravé nemusí znamenat drahé. Jak vařit rodině s omezeným rozpočtem

Když se řekne zdravé jídlo, možná vám před očima naskočí celozrnný chlebíček s avokádem posypaný kešu ořechy. To jsou...

RECEPT DNE: Kváskové buchty s povidly

Buchty jsou klasika, vyzkoušejte recept na kváskové s povidly

RECEPT DNE: Plněné cannelloni se špenátem a masem

Cannelloni jsou těstoviny ve tvaru trubiček, které jsou přímo stvořené k tomu, je naplnit a zapéct.

Chuťovky za „totáče“: polévka z gulášové konzervy nebo smaženky ze sekané

Po šedesáti šesti dnech vláda v pondělí ukončila nejdelší nouzový stav v dějinách Česka. Nejrůznější omezení, zákazy a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz