Ingredience
Postup
- Vejce rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků. Bílky vyšleháme s polovinou cukru do polotuha. Žloutky vyšleháme se zbylým cukrem do husté pěny. Za stálého šlehání přilijeme tenkým pramínkem olej.
- Obě hmoty lehce spojíme a vmícháme najemno nastrouhané ořechy. Nakonec zapracujeme prosátou mouku. Obdélníkový ráfek s pečicím papírem naplníme těstem. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 40 minut. Po upečení necháme korpus vychladnout ve formě. Pak formu sejmeme.
- Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na malé kousky. Dáme je do kastrůlku, přidáme citronovou šťávu, cukr a podlijeme asi 125 ml vody. Krátce povaříme. V misce rozmícháme pudinkový prášek se 125 ml vody a vlijeme do vroucí směsi. Za stálého míchání vaříme 2 minuty.
- Vychladlý korpus podélně rozpůlíme. Spodní díl vložíme zpět do formy a rozetřeme na něj jablečnou náplň. Necháme zatuhnout v chladničce.
- Smetanu vyšleháme dotuha. Tvaroh smícháme s oběma druhy cukru a přimícháme šlehačku. Želatinu nasypeme do kastrůlku, zalijeme 80 ml studené vody a za stálého míchání přivedeme téměř k bodu varu. (Nevaříme.) Horkou rozpuštěnou želatinu přidáme do tvarohové náplně a dobře promícháme.
- Polovinu krému rozetřeme na jablečnou náplň a přiklopíme druhým dílem korpusu. Povrch potřeme zbylým krémem a posypeme nasekanými ořechy. Řez necháme ztuhnout v chladničce. Poté sundáme formu a nakrájíme na porce.